Vikten av att undervisa i kreativitet

En del av er som kommer läsa det här kanske tolkar kreativitet som något man skapar ur en estetisk synpunkt, som ett vackert keramikföremål eller en tavla som trollbinder betraktaren. Den tolkningen behöver inte vara felaktigt, men när jag pratar om kreativitet är det mer den inneboende förmågan en person har att skapa något nytt utifrån dennes erfarenheter och kunskap som jag menar 🙂

Sverige må ha gått från det storslagna kungadömet vi en gång var…svensken var faktiskt en gång i tiden ett skrämmande folk..så pass skrämmande att det på tyska finns ett talesätt man använde för att barnen skulle hålla sig lugna & stilla samt göra som de vuxna sa…”sov lilla barn annars kommer svensken och tar dig”…om detta går att läsa i ett annat inlägg här https://nettanspekulerar.com/2020/06/21/svensken-kommer/…men nu är vi befolkning- och ytmässigt ett ganska litet land.

Men även om vi idag inte längre är den stormakt vi en gång var…finns det ett område som vi fortfarande ligger i topp inom…och det är innovationer 🙂

Tidskriften Forskning och framsteg gör årliga mätningar över vilka länder som är mest innovativa och år 2021 bedömdes 132 länder utifrån 80 kriterier och Sverige hamnade återigen på en 2:a plats. För mig är det ändå imponerande att vi, trots skuggan av det forna kungariket vi en gång var, ändå fortsätter levererar innovationer…som är till gagn för alla på vår jord.

Om jag skulle lista de 10 viktigaste innovationerna Sverige gjort genom tiderna får det nog bli dessa…och var och en av dem kräver sitt eget blogginlägg 🙂

  • Pacemakern – den första opererades in 1958
  • Datormusen
  • Säkerhetständstickan
  • Säkerhetsbältet
  • Kullagret
  • Tetra-Pak:en
  • AC och kylskåpet
  • Bluetooth
  • Skiftnyckeln
  • Blixtlåset

Och just den sista är ren och skär produktutveckling, eftersom Gideon Sundbäck tog den tekniken som då fanns för att sammanfoga tygstycken. Kanske tittade han på den befintliga tekniken och analyserade vilket behov som låg bakom, kanske gjorde han en funktionsanalys för att verkligen komma fram till vilken som var huvudfunktionen produkten skulle uppfylla….kanske gjorde han även en kvalitetsanalys över existerande tekniker som fanns….och slutligen tog resultaten från alla tre analyser och tänkte utanför boxen…och kom på blixtlåset. Jag vet inte…men vad jag vet är, att idag är Blixtlåset namnet på Svenska gymnasiemästerskapet i innovation…en tävling som våra studenter på Teknikprogrammet vid Finnvedens Gymnasium alltid lyckas väl vid 🙂

Gång efter gång lyckas jag & mina kollegor få fram elevgrupper som kvalificerar sig till final….för bakom varje framgångsrik står en lärare som gett dem kunskaper i hur de ska förvalta sina unika kompetenser och erfarenheter ❤ Jag & kollegorna utrustar eleverna med modet att eleverna ska våga tro på sig själva & sina ideér 🙂

Ska Sveriges hitta en fungerande lösning på den akuta rådande energikrisen är det Teknikprogrammet dagens ungdom ska välja. Många är de 16-åringar som står inför sitt gymnasieval och inte vet vad de ska välja…en del räknar bort Teknikprogrammet (och det Naturvetenskapliga programmet) på grund av matematiken…men märk då väl…många av ovanstående kreativa innovatörer hade inte bra betyg i skolan…däremot hade de en unik kompetens att använda sin kunskap & erfarenhet till att tänka…och tänka…det får du lära dig på Teknikprogrammet.

Hoppas vi ses i augusti 2023 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s