Svensken kommer…

För flera hundra år sedan uppstod uttryck som;

”sov lilla barn, annars kommer Svensken och tar dig”

”ät upp din gröt, annars kommer Svensken och tar dig”

UNIKABOXEN - 30 åriga kriget

Uttryck som användes för att få barnen att göra som de vuxna sa, att få barnen att lyda.

Uttrycken har sitt ursprung i det 30-åriga kriget. Ett krig Sverige gick med i för att hjälpa de tyska protestanterna mot den då katolske kejsaren som hade för avsikt att göra Tyskland katolskt. Kejsaren hade även för avsikt att skapa en kejserlig sjömakt vid Östersjökusten. Ett krig som efter sitt avslut gjorde Sverige till en stormakt…

När Sverige gick med i kriget tvångsrekryterades svenska bönder för uppdrag att slåss i Tyskland som fotsoldater. Prästerna i byarna runt om i Sverige skrev upp församlingarnas alla män i åldrarna 15-65 år…för övrigt världens första folkbokföring. De värvade fotsoldaterna fick med sig mat för en veckas tid…

De flesta slagen skedde på stora jordbruksfält på grund av de krigande sidornas gigantiskt stora arméer. Jordbruksfält som brukades av de tyska protestantiska bönderna. Matransonerna tog snabbt slut och krig & kriser föder som bekant de värsta sidorna hos en människa.. .Den svenska armén tvingade till sig säd och kött, rövade åt sig fattiga bönders få värdesaker. Det långvariga kriget förråade soldaterna som deltog. Städer plundrades och byar brändes. Män hängdes, kvinnor våldtogs och barn mördades. Soldater torterade hjälplösa människor för sitt eget nöjes skull. Inte konstigt att uttrycket ”Svensken kommer” uppstod.

Fortfarande hundratals år efter kriget skrämdes barn i Tyskland till lydnad med ”annars kommer svenskarna och tar dig”.

372 år efter den Westfaliska freden är Tysken återigen rädd för att Svensken kommer….

Svenskar inte välkomna till Tyskland - klassar Sverige som ...

Även denna gång är man rädd för att Svensken kommer med en ödeläggelse över dess like och likt framfarten under 30-åriga kriget skonas ingen…nu är det svenska samhällets agerande med Coronas smittspridning som gjort att Svensken inte är välkommen.

Läkemedelsbranschens arbete mot nya coronaviruset och sjukdomen ...

Nu är det dock inga fotsoldater som det tyska folket är rädda för, utan det är verkligen Svensken man är rädd för. Detta dödliga virus kan vem som helst bära på…inte bara vita medelålders män, som annars brukar vara den ständige syndabocken.

Tills ett vaccin eller tills nya rekommendationer kommer är inte Svensken välkommen till Tyskland…

Ha en fin söndag och håll avstånd ❤

0 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s