Teknikutveckling & molekylärbiologi

Som tekniklärare är jag ytterst oroad över det minskade söktrycket till Teknikprogrammet, men min oro finns även för samma minskade söktryck till det Naturvetenskapliga programmet. Två program som faktiskt behöver varandra, en slags symbios 🙌 idag är jag ytterst tacksam för den teknikutveckling som varit och som lett fram till att människor kan få verklighetstrogna 3D-skrivna tandimplantat inopererade utan att känna smärta…tack till de två kemister i Stockholm som på 1940-talet upptäckte Lidokain, som Astra lanserade som Xylocain…tack också till Per-Ingvar Brånemark som på 60-talet hittar en tillämpning för den kroppsnära metallen titan och banar vägen för tandimplantat. Men min största tacksamhet går till personalen på Tandcentrum i Värnamo…ni är mina hjältar ❤️

Karin, Fredrik, Emma & Mia
Zoran

Några av er vet att jag nu i veckan påbörjat min resa mot att byta ut mina riktiga tänder mot implantat. En del undrar varför då det ser ut som om jag har fina tänder 🦷. Anledningen till att jag beslutade mig för att genomgå den här processen är tandlossning…mina tänder börjar lossna, och känslan av att bita i något hårt och inte veta om tänderna ska sitta kvar i käken eller fastna i till exemplet äpplet 🍎 är inte särskilt trevlig kan jag lova…så det var dags.

Allt började med en konsultation med käkkirurgen Zoran där även Fredrik & Emma medverkade. Jag fick ta ställning till två olika typer av implantat, och givetvis föll modellen som verkade vara det minst plågsamma mig mest i smaken…men då opponerade sig Emma och sa…nej Nettan, du är alldeles för social och pratar för mycket för att den modellen ska funka för dig😂 Detta är en av anledningarna till att jag tycker Tandcentrum är världens bästa tandklinik…personalen bryr sig verkligen om dig som patient och är familjära ❤️ typ av ingrepp bestämdes och de gjorde även allt för att planera in det i tid så att jag skulle slippa vara borta från mitt jobb allt för länge.

Trots att jag litar på läkemedelsbranschen och teamet på Tandcentrum så var det en nervös Nettan som steg in på kliniken i tisdags morse…

10 minuter innan…

Jag var mest oroad och nervös inför att vara vaken under hela proceduren med att Zoran skulle dra ut alla tänder i överkäken, sedan operera in 6 stycken stift och sedan sy igen alla gluggarna efter tänderna…men jag hade fått lugnande medel, blivit rekommenderad att ta med hörlurar för att lyssna på en ljudbok eller musik…så när jag fått all bedövning och blivit ”inpackad” så bara munnen var synlig tror jag faktiskt att jag…hör och häpna…slumrade till en stund 😴

När detta var klart var det dags för att göra nytt avtryck för att teknikerna ska veta var håligheterna för skruvarna i implantatet ska sitta…och nu började bedövningen släppa 😱 men som tur är är de inte bara härliga människor på Tandcentrum, de är givmilda också 🥰 så in med lite mer bedövning så gick den proceduren också.

Två timmar efter ingreppet

Allt har gått jättebra, och smärtan efteråt har varit hanterbar. Det jobbiga var svullnaden som uppstod dagen efter, och som hindrade mig från att prata 🗣 men sambon tyckte bara det var skönt att få vila öronen 🤣

Svullen & hungrig

Lika jobbigt att inte kunna prata, lika jobbigt att inte kunna äta ordentligt 🥹 de här dagarna har jag levt på näringsdrycker & barnmat som mitt yngsta barnbarn vägrar äta…och jag förstår henne 😂

Ingen höjdare…

En annan smärta jag upplevt är…ryggsmärtan som uppstår av att bara halvligga i soffan ett par dagar. Är inte van att vara så här stilla 😳 men det ska snart bli ordning på torpet igen.

Men det värsta var ändarna på suturtrådarna som liksom borrade in sig på insidan av min överläpp…men med ett samtal till Tandcentrum ordnade det upp sig…och idag, 4 dagar efter operationen, känner jag mig nästan som vanligt 😆

4 dagar efter operation

Men jag kan inte förlika mig med min spegelbild när jag skrattar…ser ut som en gammal pundare 😂

Men jag är övertygad om att slutresultatet kommer bli superbra 🤩

Det här blev ett riktigt långt inlägg, men det är flera som skrivit och frågat varför jag gjort det, hur det gått till och vad det kostat. Kostnaden landar nog runt ca 100 tKr…mycket pengar, men det är det värt 🙌 att kunna ta ett riktigt bett i ett saftigt äpple, att kunna njuta av en härlig surdegsfralla eller äta knäck…mmm…det längtar jag efter 😍

Så ni som går i liknande tankar, ta kontakt med Tandcentrum och påbörja proceduren 😁 ni kommer bli så väl omhändertagna ❤️

Ha en fin lördag ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s