Har du fått din senaste elräkning?

Tyckte du att den var i saftigaste slaget? Trots att du gjort allt du kunnat för att hålla ner räkneverkets obönhörliga tickande…

Många är de människor runt om i Sverige som fått helt sjukt höga elräkningar, och det finns inte så mycket att göra åt saken…eller…gör det kanske det? Kanske inte i en närtid, men på sikt gör det det enligt mig.

En lösning, förutom utbyggnad av vår kärnkraft, är att vi får fler ungdomar att välja tekniska utbildningar, som teknikprogrammet, industritekniska programmet eller el- och energiprogrammet. För det är på deras, allas våra unga vuxna som snart ska göra sina gymnasieval, vår framtid hänger på.

Behovet av innovativa lösningar som sänker elförbrukningen är ett måste för vår välfärd, eller vill du att mer än hälften av din nettolön ska gå till att betala elräkningen?

Som tekniklärare är jag mycket oroad av det minskade söktrycket till både teknikprogrammet och övriga tidigare nämnda program. Hur ”säljs” till exempel programmen egentligen in hos ungdomarna i grundskolan? Vad gör den kommunala gymnasieskolan för att få fler elever till programmen? Inte särskilt mycket enligt mig, det finns inte en enda förstelärartjänst inom teknik, industriteknik eller el- och energiprogrammet…men däremot mängder inom språkutveckling & matematik (sen finns det några 1:e-läraretjänster inom idrott, elevdemokrati & systematisk kvalitetsarbete). Det är givetvis viktigt att kunna stava och att använda skiljetecken på ett korrekt sätt 🙂 Likaså att kunna sin matematik…men matematiken behöver du inte heller kunna när du söker till exempelvis teknikprogrammet…du söker ju hit för att lära dig…

Jag tror att teknikprogrammet förlorar flera potentiella elever genom att vi inte ger dem rätt budskap. Du behöver inte vara intresserad av teknik för att bli elev på teknikprogrammet.

Är du till exempel intresserad av människor & samhällen, tycker jag du ska välja teknikprogrammet…för teknik är ju verktyget för att åstadkomma förbättringar för den lilla människan och samhällen i stort. Om du även är intresserad av framtiden, är saken klar…det är teknikprogrammet du ska välja. Se själv i nedanstående Venndiagram 🙂 teknikprogrammet är det självklara valet om du är intresserad av människor & framtiden.

Jag kommer inte nå ut till rätt målgrupp med mitt inlägg, men kanske kan det sprida några ringar på vattnet…och kan jag göra skillnad för en enda ung människa som nu istället väljer teknik, industritekniska eller el & energiprogrammet är jag nöjd 🙂 men nöjdare borde Värnamo kommun vara….nöjda över en medarbetare som trots avsaknandet av en 1:e lärartjänst oförtröttligen arbetar för att vi ALLA ska gå en ljus framtid till mötes.

Mvh engagerad lärare ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s