You better watch out, you better don´t cry

Är titeln på den låt som jag verkligen förknippar med jul…så snart jag hör den fylls min kropp av förväntningar, förväntningar som är skapade från min barndoms jular.

Men om jag analyserar titeln förstår jag att det ligger något annat bakom…titeln är en direkt uppmaning till alla barn att hålla sig lugna och inte hitta på något jävelskap…för då blir det inga klappar att öppna utan snarare hårda svidande klappar över rumpan…Vi är nu mitt i den tiden på året då skuggorna ruvar extra långa under nätternas långa mörker…långt innan vi fick elektrisk ljus i hem & gårdar var det endast timmarna under dagtid som tillät arbete utomhus, när det blev mörkt samlades familjen inomhus. Dåtidens familjer hade inte 1,67 barn (SCB 2020) utan snarare 10-14 stycken…och skulle alla barn samtidigt vara inne gällde det för föräldrarna att få barn att hålla sig lugna…så varför inte samlas runt eldstaden och berätta kusliga historier vad som kunde hända små barn som inte höll sig lugna. Berättelserna kryddades gärna med innehåll om onda magiska makter som lurade ute i mörkret, det kunde vara om trollkärringen Grýla som har en mycket utmärkt hörsel. Hon lurade ute i mörkret och lyssnade vaksamt efter olydiga barn som hon kunde komma och röva bort och stoppa ner i sin stora kittel för att koka soppa på dem.

Nejdå, Jólasveinarna på Island är ingen ”ny” tradition… | Hedniska Tankar

De små liven fick också veta att de eventuella busstreck de gjorde men ändå kunde hålla hemligt för föräldrar INTE gick att dölja…för Grýla. Som vuxen fattar man ju att det var det enda sättet, att berätta kusliga historier, för dem att härda ut med 14 ungar i ett rum…tänk dig själv 14 illbattingarna på en yta på ca 15 kvm….

Även om de gamla nordiska berättelserna försvunnit allt mer är traditionen med att hålla sig lugn & tyst på julen för barnen fortfarande närvarande. Jag vill bara att ni föräldrar som tycker att era barn beter sig som smådjävlar under julafton ska tänka till vad ni gjort för att skapa dessa små monster 🙂 Har ni under flera veckors tid pratat om att tomten snart kommer (byggt upp förväntningarna), har ni dessutom proppat i dem pepparkakor, julgodis, julmust & annat smaskigt??? Då får ni ta ansvar för de sockerstinna små liven som rusar runt och härjar bland finporslinet….för jag tror inte sagan om Grýla hjälper i det läget.

God Jul ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s