Väg 151

Kör jag på dagligen och har sedan en tid noterat att den mest förekommande färgen på personbilarna jag möter är svarta och bilmärkena är då oftast Audi eller BMW.

audi.jpgbmw.jpg

Gemensamt för bägge bilarna är att de är tyska bilmärken. Själv tycker jag de är ganska lika i designen. Men det som jag började fundera på är varför respektive logotype ser ut som den gör, varför har Audi 4 ringar och varför är BMW´s logga vit och blå? Om du har funderat i samma banor kommer jag nu kunna glädja dig med svaret 🙂

1909 lämnar en man vid August Horch, på grund av inre strider med ledningen, den tyska biltillverkaren Horch…ja, det var nämnde man som startade företagen…men han hade inte längre rättigheterna till varunamnet. August rullade inte direkt tummarna utan startade upp en ny rörelse tillsammans med 3 andra biltillverkare,…alltså blev logotypen 4 ringar. Efternamnet Horch är den imperativen formen (uppmaning) av verbet höra på tyska. August fick förslaget att rätt och slätt översätta horch till latin…och vipps så var varunamnet Audi uppfunnet 🙂

                                                    audilogo.png

När det kommer till BMW´s logotype tror många att den symboliserar en roterande flygpropeller.

propelelr.jpg

BMW hette från början BWF Bayerische Flugzeug-Werke och konstruerade flygplansmotorer men man fick sluta med detta i samband med freden efter 1:a världskriget då det sågs som en upprustning att tillverka motorer till flyg. Då valde man att tillverka motorer för bilar och motorcyklar. Så det är ju en kvalificerad gissning att loggan skulle bygga på en propeller. BWF började samarbeta med Rapp-Motorenwerk och bytte sedan namn till BMW Bayerische Motoren Werke. Loggan bygger enligt BMW´s egna dokument på loggan Rapp hade och den bayerska flaggan.

rapp.jpgbayern.jpg

Och slutresultatet blev alltså den här välkända logotypen;

bmw logga.jpg

Så där…nu vet ni bakgrunden till två välkända logotyper 🙂

Ha en fortsatt fin söndag ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s