Sverige – ett ingenjörsland

Sverige byggde sitt välfärdssamhälle till stor del, cirka 77%, på grund av kreativa och innovativa människor inom teknikbranschen. Vi är världsledande på entreprenörskap…men jag är rädd att det kan gå mot sitt slut…

Hjärnan fungerar sämre när det är varmt, blodet blir mer tjockflytande när vi svettas ut vatten och livsviktiga mineraler. Fyller vi inte på i samma takt som det avdunstar på våra kroppar blir det svårare för kroppen att pumpa upp blodet till hjärna och hjärnan får inte tillräckligt med syre som de röda blodkroppar transporterar och hjärnan fungerar då helt enkelt sämre. Vi i Sverige är inte vana vid dessa temperaturer som varit de senaste tre månaderna. Vanligtvis kanske det är ett par tre dagar med temperaturer över 25 grader per under sommaren…vi är vana vid kyligare temperaturer och vana vid att hjärnan fungerar klockrent…därav vår ledande position som ett innovativt land…men nu när hettan drabbar oss blir vi alla ganska trögtänkta och hur ska det gå med vår ledande ställning?

hjhärna

Satt ikväll och nördade in mig på svenska innovationer, och hittade en som jag inte visste var svensk och som sambon använder 🙂 tror inte han heller vet om att det är tack vare en man vid Håkan Lans kan hålla koll på fartyg världen över 😉 Hans uppfinning STDMA

stdma

gör det möjligt att följa, inte bara fartyg utan farkoster i stort över hela världen. Underlättar styrning med autopilot samt gör det lättare att undvika kollisioner i tät dimma. Det bygger på tidsluckor och en och annan smart algoritm 🙂 Ganska komplicerat att förstå sig på…men för er som fortfarande har en fungerande hjärna kan läsa mer här:

http://etn.se/index.php/11632

Jag är nog inte ensam om att hoppas på kyligare väder, men för mig är det synnerligen viktigt nu när jag tillsammans med mina kollegor ska välkomna våra elever på teknikprogrammet…vi ska engagera dem, uppmuntra dem till att lära och förhoppningsvis har vi sått frön till Sveriges fortsatta ledande position inom teknikbranschen 🙂

Avslutar den här måndagskvällen med en stilla bön om kyla ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s