Att skita i det blå skåpet…

Är ett av alla våra talesätt som finns i vårt underbara svenska språk…

Att skita i det blå skåpet betyder att man verkligen gjort bort sig å det grövsta…det tror jag alla förstår…men vadå bajsa…i ett blått skåp??? Varför säger man så, när man gjort bort sig?

skit.jpg

För vem har någonsin sett någon gå in i ett blått skåp för att göra nummer 2? Eller ja, dumt av mig….för alla som varit på någon form av event utomhus som lockar storpublik har kanske sett dessa;

toa.jpg

…och någon har säkert bajsat här…

Men för att återgå till vårt svenska talesätt ”skita i det blå skåpet”….var kommer det ifrån? Jo det ska du strax få veta 😉

Jag har undersökt saken 🙂 och så som jag tolkar det kommer uttrycket från förr i tiden då de flesta skåp var röda eller ockra till färgen. Dessa färger var enkla och billiga att framställa. Skåp för pottor och andra vardagliga ting förvarades i dessa.

På 1800-talet började dock massframställningen av berlinerblått vilket fick till följd att även allmogen hade möjlighet att måla eller köpa skåp i denna blåa färg. Blått hade på denna tid en mycket högre status än rött och ockra då färgen fram tills dess varit svår och dyr att framställa. Blå skåp användes främst för den fina bordssilvret, linne och annat som hushållet höll kärt.

Att ställa in pottan i det blå skåpet var ju helt idiotiskt att göra, då har man verkligen haft otur när man tänkte. Så att skita i det blå skåpet skulle alltså då, helt logiskt, vara att man satt sig i en riktigt dum situation.

blå skåp.jpg

Ha en fortsatt härlig söndagkväll och jag önskar er alla en bra vecka…skit inte i det blå skåpet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s