Fjärilseffekten

Eller the butterfly effect som fenomenet kallas på engelska, myntades av matematikern Edward Lorenz och är en effekt som används inom kaosteorin. Den klassiska formulering är att en fjäril som flaxar med vingarna i Amazonas kan orsaka en storm i Texas…andemeningen med det är att även en liten till synes oviktig händelse kan starta en kedjereaktion som leder till oanade konsekvenser…

fjäril.jpg

Själva poängen är att det i praktiken ofta är omöjligt att fastställa den exakta orsaken till en stor händelse…var det ett förlupet ord som råkade trilla ur någons mun eller var det ett kort möte i en dörr någonstans som var fjärilsvingarna? Något man kan vara säker på är att när väl fjärilen börjat flaxa går det inte att stoppa det kaoset som är på väg, snöbullen är satt i rullning…och vi vet ju alla att snöbollen blir större ju mer den rullar och vi är ju även medvetna om  vilken mäktig makt som finns i snö som rör sig, tänk bara på lavinerna…de krossar allt i sin väg.

Fjärilarnas vingslag kan ju också helt enkelt tolkas det vi alla är mitt upp i…livet…livet kan ta oanade svängningarna och vi vet aldrig med en 100 % säkerhet om vad som väntar oss nästa dag, och det är väl det som är tjusningen med våra liv 🙂

Ha en fantastisk fin avslutning på den här lillelördagen ❤

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s