Grannfejd och ärkefiender

Idag går svenska folket till val, ett val som istället för att fokusera på skol- och hälsofrågor nu fokuserar på hur de olika partierna tänker lösa energikrisen. En kris som verkligen måste lösas..inom snar framtid. Det är helt sinnessjukt att kWh-priset varierar inom landet…och detta i sin tur kommer påverka budgeten för skolan och sjukvården.

Sveriges 4 elområden

Själv bor jag i en bygd som är känd för sin entreprenöriella ådra, Gnosjöandan, en bygd som uppmuntrar människor att tro på sina idéer…som uppmuntrar till att fler ska våga starta företag. Företag som så småningom går från enmansbolag till att faktiskt anställa andra människor. Alla som arbetar betalar inkomstskatt, och en del av denna skatt går till välfärden i Sverige…men risken är nu stor att flera mindre företag i mitt område går under pga av vi tillhör elområde 4….och i sin förlängning kommer detta leda till en sämre välfärd i vårt underbara land.

Bakgrunden till att våra fyra elområden i Sverige skapades beror till stor del av vårt grannland, aka ärkefiende, Danmark. Mellan åren 1999 och 2005 stängdes de två kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck ned genom en folkomröstning som S, C och V drev igenom. Men även Danmark hade en åsikt i saken, då de tyckte att Barsebäck låg alldeles för nära dem. Barsebäcks kapacitet vid den tiden låg på 1200MW och när de togs ut bruk skulle alltså södra Sverige drabbas hårt av elunderskottet. Detta skulle lösas genom en så kallad mothandel, att Sveriges dåvarande export av el till Danmark skulle stoppas för att Sveriges invånare inte skulle bli lidande.

Men hoppsan hejsan…det fick Danmark att reagera. De anmälde Sverige för att bryta mot EU´s konkurrensregler, danskarna kände sig diskriminerade för att Sverige såg till sina invånares bästa istället för att bara trycka ut billig el till dem. Tyvärr funkar det visst så…att Sverige måste tillgodose EU´s medlemsländer med el först innan vi kan se om vårt eget hus…hur galet är inte det?

Jag tror att danskarna bara såg sin chans till att försvaga Sverige. För historien talar sitt tydliga språk…sedan tidig medeltid har Sverige & Danmark alltid varit i blodiga konflikter med varandra. Herman Lindqvist nämner 37 sådana konflikter…eller kalla det krig om du vill. De såg nu sin chans att försvaga oss, ett för mig tydligt tecken på självhävdelse…

Danmarks ständiga misslyckanden med att erövra Sverige ligger nog till grund för deras agerande att driva igenom en energipolitik som utarmar södra Sverige…

Visst är jag orolig för att det kommer bli en hård vinter, och särskilt då jag läser en artikel från Ny Teknik https://www.nyteknik.se/energi/bostader-forst-ut-om-elen-maste-kopplas-bort-7037454

Så ni som bor i södra Sverige…bered er på en kall vinter…och till er danskar, tack för er jävlighet…för nöden är uppfinningarnas moder och snart kommer Sverige ta patent på någon finurlig lösning på energikrisen…och ni kan få köpa den dyrt 🙂

Avslutningsvis vill jag be om att alla ni som ännu inte röstat men som ska…stäm av hur de olika partierna säger de ska lösa energikrisen…och minns vilka som var med och skapade den jävliga situation vi befinner oss i.

Ha en fin söndag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s