Pang på rödbetan

Jag har alltid gillat svenska som ämne i skolan…förutom när vi tvingades tolka danska & norska texter…och jag känner en tillfredsställelse när jag själv formulerat ett kraftfullt textstycke.

Jag är ensam i omgångar här hemma på gården, men det gör mig inte så mycket…det blir mycket tid till att fundera på olika saker och oftast är det ord som mina tankar snurrar kring…varför heter det så? var kommer talesättet eller idiomet ifrån?

Nu har jag fastnat på pang på rödbetan…varför i herrans namn ska du liksom skjuta prick på en rödbeta?

Och att skjuta prick på rödbetan är att likställa med att du är beslutsam och alltså tar tag i saker och ting…men varför rödbeta?

Men vi tar det från början…kortfattat betyder uttrycket något i stil med att du är rakt på sak. Detta är dock en yngre och mer städad betydelse då uttrycket från början betyder att du har samlag utan förspel…grovarbetet på skjutbanan körs igång utan någon direkt vapenvård.

Inget vet dock med säkerhet var rödbetan i idiomet kommer in. Jag har fastnat för tolkningen av att det kommer från det polska ordet robota som betyder slit eller trälgöra. Ordet fick sitt intåg i slutet av 1800-talet då polska gästarbetare kom till Sverige…antagligen fick de utföra riktigt slitgöra…man vet med säkerhet att uttrycket användes i Skåne i början på 1900-talet.

Och vi vet ju alla att har man något riktigt jobbigt arbete framför sig är det lika bra att ta itu med det på en gång 😝 pang på liksom…sätt igång med skitgörat (robota)

Den tekniska utvecklingen går ju ständigt framåt och duktiga produktutvecklare tar fram maskiner som utför människans slit & trälgöra …har du tänkt på vilket samlingsnamn dessa maskiner har??? De benämns robotar 😅

Min vidare fundering är ju varför idiomet till en början var av sexuell art 🧐 men det kräver nog ett eget inlägg…

Ha en riktigt fortsatt fin torsdagkväll ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s