När råttorna lämnar skeppet…

Är ett typiskt exempel på ett idiom…och vad i hela friden är det kanske du tänker? Ett idiom är ett sätt att kombinera ord så att de tillsammans blir mer slagkraftiga och starka i sin betydelse. Att använda idiom gör att du som användare får en möjlighet att lägga in mer krydda i din mening och förstärka vad du vill säga…

Men använder du idiom i ditt språkbruk är det även viktigt att mottagaren har ett rikt språk, annars faller ditt försök till att kraftfullt föra fram ditt budskap, platt som en pannkaka, till marken.

Men rubrikens idiom betyder att det är dags att reagera, man är på väg mot en undergång. Att en råtta skulle lämna ett skepp är ganska osannolikt, men är det så är det verkligen fara å färde…djur har en överlägsen förmåga att känna fara genom sin reptilhjärna (som även vi människor har). Känner ett djur av att det är något konstigt & farligt i görning som kan leda till ett hot mot deras existens…ja då agerar de.

Är skeppet i hamn kommer råttorna definitivt lämna skeppet för sin överlevnads skull…men är skeppet mitt ute på stora havet blir det svåra att säkra sin överlevnad….då gäller det att med alla möjliga medel säkra sin överlevnad.

Är du som människa mitt ute till havs kan du framföra konstruktiva förslag till kaptenen som sköter navigeringen, och som kan ändra skutans framfart mot dess undergång, för att undvika sin egen undergång…men har inte kaptenen ett rikt språk och kan tolka vad man säger, är det risk att det går käpprätt åt helvete…

Kommunala organisationer är som enorma skepp, och man måste inse att de inte är lätta att navigera…nej, det krävs kaptener som äger förmågan att lyssna på sina sjömän och agera därefter…för att kunna navigera i de stormar som helt plötsligt kan uppstå…och lyssnar de inte, ja då är katastrofen ett faktum…

Jag har just inlett min sista arbetsvecka för det här läsåret och en skön sommar lurar bakom hörnet. Det är så jag brukar känna vid den här tiden på året, och jag hade verkligen behövt det efter ett rörigt läsår med otroligt dåliga navigeringar…men icke…det här läsåret avslutas med att jag måste säga hejdå till tre av mina närmsta kollegor…för de är smarta att hoppa av i närmsta hamn. Jag har uttryckt min oro över vart vi är på väg, både till överbefälhavaren samt till kapten och styrmännen, men ingen lyssnar…och det känns som jag kommer drunkna.

Kaptenen kan fortfarande inte se vad som händer…varken i handling eller ord…kanske är det inte råttorna som behöver utbildning i ett språkutvecklande arbetssätt???

Det är dags för myteri!

P.S. Kollegor…jag är ledsen att benämna er vid råttor men jag vet att ni exakt förstår vad jag menar ❤

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s