Nyckelkompetenser inom EU

Under veckan som varit har vi på FiGy haft besök av elever & lärare från Otto Bremer Schule i Hannover, Tyskland 🇩🇪. Tillsammans har vi ett Erasmus+ projekt, SweDeTe. Swe står för Sweden, De för Deutschland och Te för teknik.

Både Sverige och Tyskland har historiskt sett varit framstående industrinationer, bägge ländernas välfärd är byggd på den inkomst som medborgarnas kompetenser gett upphov till. Bägge länderna har i nutid svårt att säkra den framtida kompetensförsörjning som den tekniska tillverkningsindustrin behöver. Eleverna från Tyskland har en djupare kunskap i tillverkning och våra svenska elever har ett försprång inom entreprenörskap, hur man går från idé till färdig produkt. Dessa bägge olika styrkor ska vi nu försöka förmedla över gränserna och ympa samman.

På FiGy löper entreprenörskap som en röd tråd 🧶genom elevernas 3 år hos oss på Teknikprogrammet. De får teoretisk kunskap om idégenerering, hur man analyserar behov & funktion, marknadsföring, pitchning, nätverkande, ledarskap, immaterialrätt, ekonomi, gruppdynamik & mycket annat. De övar sina teoretiska kunskap i olika projekt under år 1&2 för att slutligen samla alla sina lärdomar till skarpt läge i år 3 då de driver företag i Ung Företagsamhets regi.

Bevisligen har vi en framgångsrik undervisning i hur man blir en ”doer” på Teknikprogrammet. Detta kan jag med säkerhet säga då vi för tredje året i rad kan gratulera våra teknister till titeln ”Årets UF-företag” i Värnamo 🤩✅ För övrigt så bestod 3 av 4 deltagande UF-företag av elever från Teknikprogrammet….och ja, det är fler program på skolan som kör samma koncept 😅

Stort grattis till Axel, Khoi, Emil…förlåt…jag menar Erik 😅, Hjalmar & Ludwig. Ni är så väl värda detta, ni har anammat all den lärdom vi försökt förmedla till er under era 3 år hos oss.

Även om jag under året ”förbannat” oförmågan hos en av er att vara tyst under lektionerna, har samma person dragit nytta av sin snacksalighet och gjort ett grymt jobb med att sälja in er produkt. Någon av er har slitit sitt hår med att få ekonomin i balans, en annan av er har envisats med att använda ålderdomliga ord och andra av er har i tysthet…men inte obemärkt…dragit sitt strå till stacken så att Smaland Woods UF har blivit den sanna framgångssagan och succén 🥳Tillsammans gjorde ni det möjligt…

Även om det i detta nu blåser kalla vindar som kräver att vinterjackan är på, är det med värme i hjärtat jag tänker på er 3-åriga resa hos oss på Teknikprogrammet.

Nu väntar snart nya utmaningar för er, och jag önskar er stort lycka till 🤞 nu så här i efterhand och när studentdagen strax står för dörren kan jag erkänna att det kommer bli tomt efter er…

Ni har verkligen utvecklat en av de viktigaste nyckelkompetenserna som EU 🇪🇺tycker är bland de viktigaste till fullo…och den stavas E-N-T-R-E-P-R-E-N-Ö-R-S-K-A-P ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s