”Bad is stronger than good”

Är ett begrepp inom ledarskap som eleverna får lära sig i kursen Entreprenörskap. Ett mycket viktigt begrepp att få full förståelse för då begreppsförståelsen eliminerar att ett destruktivt ledarskap utvecklas.

Eleverna skrev nyligen prov i ledarskap, och jag har just börjat skumma igenom deras svar. Det jag kan säga redan nu är att jag som lärare lyckats med att implementera kognitivt krävande uppgifter för eleverna. Detta kan jag med säkerhet säga eftersom elevsvaren speglar hur de tolkar goda ledaregenskaper in i sina egna UF-företag.

Kanske är det den goda förståelsen för ledarskapet samt kunskaperna om företagande i sin helhet som är en bidragande orsak till att elever som fått möjlighet att bedriva UF-företag under skoltiden i större utsträckning startar egna företag i framtiden OCH har fler anställda, än de elever som inte fått den här möjligheten? Se gärna klippet nedan från SVT Jönköping som intervjuar Karolina Borg, regionchef på Ung Företagsamhet i Jönköpings län.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ungt-foretagande-okar-mest-i-jonkopings-lan?fbclid=IwAR1aW2sCLM97rt4mxdEVfhK59ajniNiFNnr7bEJgnhn0XLLWeYDmfwb8uso

Men vad menas med begreppet ”bad is stronger than good”? Jo, tyvärr är det så att det som är dåligt har en större inverkan på omgivning & resultat än det som är bra. Beteendeforskare har genom studier kommit fram till att bra händelser endast kan få övertag om de är så många som fem gånger fler i antal än de dåliga. Därför kan man inte alltid lösa problem genom att fokusera på det som är bra. Nej, lyft fram dina mörka & dåliga sidor för att bli en bra ledare…men de ska endast lyftas för att synliggöras så de kan elimineras 🙂

happiness-1

Forskare inom beteendevetenskapen har härlett detta till hur våra hjärnor fungerar. Hjärnan är konstruerad för att säkra vår överlevnad, det är den egenskapen som gjort att vår art lyckats överleva och att människan idag befinner sig på den plats i näringskedjan idag som vi faktiskt gör. Hjärnan har fem gånger fler nervbanor som aktiverar negativa känslor och upplevelser, än positiva. Människan var tvungen att snabbt kunna reagera på hot för att överleva…

Det är inte säkert att man som ledare inser att man aktiverar negativa känslor hos sina medarbetare…gruppen fungerar ju så bra…varning varning, detta är tecken på destruktivt ledarskap. Jag vet att jag säkert själv uppvisat ett destruktivt ledarskap….då är det viktigt att det destruktiva kommer i dager för att jag som ledare ska kunna göra något åt det.

Vill du veta mer om destruktivt ledarskap ska du läsa mitt kommande blogginlägg 🙂 Kanske känner även du igen dig….

Nu önskar jag alla en riktigt fin måndagkväll ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s