Kvinnor ska en ha å kn***a med…

Den här låten hörde jag alldeles nyss (när jag hämtade ved för den kilowattsparande eldningen), dunkande från en EPA som i sakta mak rullade fram längs väg 151 i riktning mot Värnamo…grattis till de boende nära COOP vid Malmöplan till en förmodad störd nattsömn. Blev lite förfärad över att Eddie Meduzas låtar fortfarande verkar regera bland unga killar…OCH att de tycker det verkar häftigt att se det motsatta könet som ett objekt för sin egen njutnings skull…undrar om de kan tänka sig att spela låten framför sina mammor samtidigt som de brölar fram låttexten med sina målbrottsguturala röster…

Just den här låten har jag ofrivilligt lyssnat på många gånger under min tonårstid och vet att det kommer en rad om att ”om kvinnan är 2 meter från spisen är hon på rymmen”. ..detta fick mig att minnas ett blogginlägg från Elin Häggberg, en teknikjournalist som bloggar om teknik. Spisen är ju ofta placerat i direkt anslutning till en diskho och det är där, i diskhon, som den häftigaste tekniken sker.

OMNIA - hushållsarbete

Hon skriver vidare om att teknik inte behöver handla om stora och avancerade uppfinningar som kräver miljoner i riskkapital för att förverkliga. Det kan vara något litet, enkelt och vardagligt som har störst påverkan…som ”extreme water saving nozzle”

En produkt utvecklad av det svenska företaget Altered och som är ett munstycke man fäster på sin vattenkran och som gör att du sparar 98 % av vattnet…utan att förlora funktion. Billig är den också och helt okomplicerad att installera. Om alla i hela världen som har tillgång till rinnande vatten skulle använda den här skulle det ha en enorm påverkan på helheten…på tal om diskho…

Det finns tyvärr många stereotyper kring teknik och det sätter idag en stor stoppkloss för den innovation och utveckling som vi så desperat behöver. Nya idéer behövs för att lösa de problem och utmaningar vi står inför med klimatförändringar och hur vi ska skapa en hållbar framtid. Läser man Skolverkets statistik (https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/pressrum/2020/ny-gymnasiestatistik-fran-skolverket-visar-att-alltfor-fa-tjejer-valjer-teknikutbildningar/) över hur andelen tjejer som valde teknikprogrammet läsåret 2021/2022 blir jag oroad…knappt två av 10 sökande är tjejer…Teknik är nyckeln till majoriteten av våra samhällsutmaningar och teknikbranschen ser mångfald som en nödvändighet för att öka innovationskraften…hur får vi då tjejerna att söka till teknikbranschen?

Öppna fotot

Jag vet inte med säkerhet…men är övertygad om att det börjar tidigt…det börjar redan då små flickor växer upp och vilka rådande normer som styr deras uppväxt. Att jag studerade till byggnadsingenjör och drev eget byggföretag för att senare omskola mig till gymnasielärare i teknik, trots att jag hört Meduzas olika kvinnoförnedrande låtar till förbannelse…. kanske berodde det på min uppväxt med en pappa som uppmuntrande att jag kunde bli vad jag ville även om jag var tjej? Kanske gjorde min pappas synsätt att jag blev härdad mot Eddies innehåll i låtarna och att det inte påverkade mig något nämnvärt i vem jag är…

Mitt bästa tips för att få fler tjejer att inse att teknik även är deras område…Bränn alla Meduzas skivor på bål så att unga flickor inte växer upp med tron att de är satta till världen för att behaga mannen…nej, låt dem istället inse att om de är intresserade av människor och hur samhällen kan förbättras är det teknikprogrammet de ska välja.

Ha en fortsatt fin vintersolståndskväll…det är nu ljuset vinner över mörkret ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s