Årets farligaste natt

Är enligt vår gamla folktro Lucianatten…det sades att det var årets längsta och mörkaste, och det vet vi väl alla att i mörkret kan all världens ondska ligga och ruva. En förtrollad natt när djuren kunde prata och det övernaturliga hade stor makt. Onda och farliga krafter var i farten och man skulle hålla sig inomhus, så att man inte kom i vägen för Lucifer.

Lussenatten var en natt av oro. Övernaturliga krafter var verksamma. För att undvika obehagliga överraskningar satt man uppe och vakade. Det man fruktade mest var ”lussefala” eller lussefärden, De första luciatågen kallades för lussefärden och handlade mer om Lucifer än om Lucia.

Lussefärden, ett fasanfullt följe av smådjävlar ledd av Lussepär aka Lucifer, ville man absolut inte råka ut för..

Följet av smådjävlarna och deras överbefälhavare kunde man inte se, utan endast höra som ett sus i vinden..alltså bäst att hålla sig inomhus.

På andra platser i Norden trodde vissa också att under Lussinatten den 13 december kom Lussi, eller Lussekäringen kom på besök. Hon var en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa, som kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda.

Hur som helst har människan alltid hittat på sätt att ställa till med festligheter och fira olika dagar, idag har nästan var dag sin unika betydelse och det ska firas i smått & stort. Ungdomar har i alla tider varit lite våghalsiga, så det är väl inte så konstigt att det var just de som vågade utmana mörkrets onda makter genom att vara utomhus just den här mörkaste & längsta natten… de sotade sina ansikten, klädde ut sig i gamla kläder & djurpälsar, stoppade upp sig med halm och drog runt mellan gårdarna där de sjöng & skrålade. Ofta var någon utklädd till Lucifer, med horn i pannan. Som tack för spektaklet ville de ha en lusselimpa och en sup…

Något senare dök det upp en ny figur i Lussefärden, nämligen en kvinna utklädd i långhalm och med halmband runt midjan. Detta var Lussebruden, och med henne skulle alla dansa till halmen föll av. Men på den här tiden var det inget ärofyllt uppdrag att bli utsedd till Lussebrud…istället var lussebruddens rykte att hon var lösaktig & karltokig…behöver kanske inte vara bitter att jag aldrig fick vara Lucia när jag själv gick i skolan…

Idag är det inte självaste Satan med alla sina smådjävlar bakom sig på rad som äntrar många skolor & arbetsplatser…nej nu har vi den väna, vackra ljusbringande Lucia med sitt följe av tärnor…men troligtvis kommer du idag att stoppa i dig en djävulskatt…

Ha en fin Lussedag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s