Julgranen – en ren produktutveckling

Det finns en sägen att att Martin Luther är mannen som uppfann julgranen. Det berättas att han en mörk vinterkväll på väg mot sin hem gående i skogen tittade upp mot himmeln och tyckte sig se hur himlavalvets stjärnor liksom hängde i grantopparna. Han kände sig tryggare i vinternatten vid denna syn, som om Gud velat vägleda honom och lysa upp i dunkelt. Knappt var han hemma förrän han gick ut och högg en liten gran, satte den på bordet och lät ljuslågor representera stjärnorna. Detta för att visa tacksamhet till Gud som ledde honom tryggt genom den mörka vinternatten.

Men seden med att ta in gröna grenar i sitt hem är äldre än kristendomen. På den tiden då det var dyrkan till Asa-gudarna som folket i Norden hängav sig åt trodde man att onda makter var i farten lite titt som tätt, men värst var det under den mörka juletiden. Att skydda sitt hem mot all den ondska som ruvade ute i mörkret var prio ett. Man trodde att om man plockade in gröna grenar i hemmet skulle detta fungera som ett skydd mot oknyttet som annars kunde ta sig in i hemmet och dra otur över gården.

Men varför dra in en massa gröna grenar i sitt hem? Kanske var det en symbolisk handling kopplat till Yggdrasil , Odens träd och alltets livsträd. Ett träd som var grönt året om. En symbolisk handling om att Oden skyddade gården, och en önskan om vårens pånyttfödelse med god skörd skulle infrias. Om detta skulle vara sant är det ju inte så konstigt att det blev just grankvistar man tog in. Ett av få träd som är grönt även på vintern. Kanske hade man även kännedom om granens läkande kraft? För om en grankvist bryts av sipprar det genast fram kåda i det skadade området, denna kåda skyddar trädet mot angrepp från mikroorganismer, skadliga svampar och skadedjur. Efter några miljoner år förvandlas den stelnade kåddroppen till en vacker och kraftfull bärnsten.

Med detta sagt så uppfann nog inte Martin Luther julgranen, utan han produktutvecklade en sed som redan fanns till något helt nytt som först spred sig bland de rika folket för att sedan anammas av alla. Kyrkan var inte sena med att hänga på trenden och ta den hedniska traditionen till sin egen kristna genom att dra paralleller till den evigt gröna granen mot Paradisträdet, vars frukter gav evigt liv. Stjärnan som idag pryder julgranens topp symboliserar Betlehemsstjärnan.

Men oavsett om man tolkar in en symbolik i att plocka in en julgran i sitt hem i juletid, får ni hålla med om att det är den ultimata juldekorationen ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s