1:a advent

Att ordet advent betyder ankomst är det säkert många av er som vet. Och att det är Jesus ankomst till jorden man enligt traditionen syftar på.

Ingen kan med säkerhet säga vilket datum eller år Jesus föddes, men sedan 500-talet räknar vi våra år ”efter Kristi födelse”. Berättelser från bland annat Matteus- och Lukasevangelierna, den stora skattskrivningen beslutad av kejsar Augustus och astronomiska fenomen som Betlehemsstjärnan och planeterna Jupiter, Venus & Saturnus konjunktioner har lett forskare till att Jesus föddes 25:e december för 2021 år sedan….men det finns andra kristna samfund som firar Jesus födelse helt andra datum, i något fall så sent som i januari.

Så från och med i dag inleds väntan på fira minnet av Jesus födelsedag, och vi inleder denna väntan med att tända 1:a ljuset i vår adventsljusstake. En tradition som infördes 1896 av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Personligen väntar jag inte på Jesus födelse eftersom jag inte är religiös, nej födelsen jag med spänning & förväntan går och väntar på är mitt 2:a barnbarns ankomst 💕

Ha en fin 1:a advent oavsett om ni är troende eller ej. 🕯

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s