Omdömesskrivning & Silvertejp

Min söndag har till största del bestått av omdömesskrivning för de elever jag undervisar i olika kurser. En av kurserna är Teknik1, en kurs som består av 13 olika kunskapskrav. Två, av mig, bedömda kunskapskrav behandlar teknikhistoria och genusperspektivet.

Inom ramen för teknikhistoria försöker jag utveckla elevernas förståelse & kunskap för drivkrafterna som ligger bakom olika produkter som uppstår vid en viss tid, men även hur de senare kommer att användas. De får även sig en tankeställare varför det pratas tyst om de kvinnor som faktiskt ligger bakom många av de uppfinningar & innovationer som vi idag tar för givna.

Krig är en oerhört kraftfull drivkraft, och lägger du till en moders kärlek för sina barn har du en explosiv drivkraft…

Drivkrafterna bakom det vi till vardags kallar silvertejp är just krig & moderskärlek. En anspråkslös tvåbarnsmor låg bakom den uppfinning som höll ihop den amerikanska insatsen under 2:a värlskriget.

Vesta Stoudt

År 1943 hade den amerikanska militären flera akuta problem; Italien gjorde hårt motstånd, Tyskland kämpade på med till synes outtröttlig frenesi, och de allierades försök att bromsa Japans brutala expansion i Asien hade ännu inte lyckats. Därför mottogs inte Vestas, en anspråkslös förvärvsarbetande kvinna, förslag om en ny sorts tejp som var bättre att använda till lådorna med ammunition. Då..1943..var kartongerna tejpade med en papperstejp som i fuktig & regnig väderlek tog flera minuter att öppna eftersom tejpen ”smulades” sönder. Alla ni som hållt på/håller på med idrott vet att små ynka sekunder kan avgöra en seger…men detta lyckades inte Vesta förmedla till sina chefer på Green River Ordnance Plant. Så…Vesta tog pennan och skrev följande till självaste presidenten (Franklin D Roosevelt):

”Jag har två söner där ute någonstans, en i Stilla havet, den andre är med i den atlantiska flottan. Du har också söner i det militära. Vi kan inte svika dem genom att ge dem lådor med ammunition som tar en minut eller mer att öppna”

Vesta fick gehör av presidenten, och hennes vattentäta tejp som var förstärkt med tyg, började direkt att tillverkas. Den här tejpen gick inte av i små, små bitar i fuktig väderlek…nej, vattnet rann av tejpen som vatten rinner av en gås…därför kom den av den amerikanska militära att kallas för duck tape…idag är det korrekta namnet på engelska duct tape.

Vesta Stoudts tjänade aldrig några pengar på sin uppfinning, men belönades med en så kallad War Worker Award för sina enastående insatser under kriget. I en familj av veteraner blev på så vis den anspråkslösa modern den största krigshjälten av dem alla.

Idag har Vestas innovation gått från att vara en militär angelägenhet till att bli stapelvara i var mans hem, och användningsområdena är oändliga…

Men hur är det med talesättet ”Tala är silver, men tiga är guld”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s