Det finns bara två kön

Mig veterligen finns det endast två biologiska kön, och det är man och kvinna. Den som säger något annat måste nog besöka en optiker eller annan medicinskt utbildad person.

Imorse möttes jag av den glädjande nyheten att Sverige tagit sin 3:e OS-medalj genom Sara Sjöström…vilken bedrift, helt magiskt med tanke på att hon bröt armbågen tidigare i år. Med känslan av att vara stolt svensk fortsätter jag att läsa OS-nyheter och ser en artikel som får mig att fundera på hur människor egentligen tänker. Artikeln handlar om Laurel Hubbard, en tyngdlyftare från Nya Zeeland som är född som en man men som genomgått en könskorrigering och nu tävlar i årets OS i tyngdlyftning i kvinnoklassen….ehhhhh WTF liksom?!?

Det finns ju vissa skillnader mellan att vara biologisk man eller kvinna, och så har naturen genom evolutionen skapat oss. En av dessa skillnader är just männen generellt har mer muskelmassa sett i förhållande till den totala kroppsmassan. Skillnaderna mellan könen uppenbarar sig omkring puberteten och varar sedan livet ut. Män har också fler muskelfiber, alltså mer byggmaterial att utgå ifrån. Så då spelar det ingen roll att vi kvinnor ökar vår muskelmassa under styrketräning & bra kost precis lika mycket som männen, eftersom våra utgångsläge ser olika ut.

Är det då rättvist mot de biologiska kvinnor som kvalat in för tyngdlyftning till OS i Tokyo att de ska tävla mot Laurel (Gavin) Hubbard som levt 41 år av sina 43 som biologisk man? Inte enligt mig….

Men Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) anser båda att män som korrigerar till kvinnor ska stå utanför idrotten i minst tolv månader, detta för att deras testosteronnivåer ska sjunka till liknande som naturligt födda kvinnor har. Sedan är det fritt fram, för enligt IOK är det idrottarens egen könsidentifiering som avgör om denne ska tävla i mans- eller kvinnoklassen….för mig låter det som dopning a la juridik.

Vad tycker ni? Är det rättvist att en individ som blev född som man ska tävla mot individer med naturligt kvinnligt kön?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s