Sokrates hade fel

”Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

Ovanstående citat sägs vara myntat av Sokrates…en grekisk filosof som levde 400 år före Jesus födelse.

Varje vuxengeneration har sin utmaning med sina unga…för visst är jag inte ensam om att ha hört diskussioner om att våra unga är lata, inte tar de jobb som erbjuds och ibland så hävdas det även i samtalet att de saknar ambitioner och har ”curlats” genom livet. Men vems fel är det då att de blivit på det viset? Det är inte ungdomarnas fel iaf 🙂

Jag jobbar som bekant som gymnasielärare, och visst har jag väl någon gång uttryck missnöje över att de inte utnyttjar sin fulla potential i skolan utan ”nöjer” sig med ett lägre betyg. Men å andra sidan kan jag ju då reflektera över min undervisning 🙂 hur kan jag göra den än mer stimulerande för att eleverna ska känna meningsfullhet i sitt lärande? Detta är den ständigt återkommande frågeställningen man har som lärare. Men ett är säkert…mina elever tyranniserar inte mig 🙂 Men visst finns det en och annan som pratar när de borde arbeta. 

Idag hade jag ett ärende till den blå-vita butiken vid Bredasten. Något vajs med sina datorer hade de så jag kunde inte söka efter produkten jag ville köpa…då hörde jag glada röster som ropade ”Hej Nettan”, och där stod (de behövde inte resa sig upp 🙂 )två av ”mina” teknister och undrade hövligt om jag behövde hjälp. De la verkligen inte benen i kors när de visade mig vägen till rätt hylla…

Vi stod sedan och pratade en stund och det var kul att höra att en av dem använt sina kunskaper i SolidWorks för att rita en trappa åt sina föräldrar, då har man sett vilken nytta man har av det man lär sig i skolan. Jag skulle tro att han kan bli designer på riktigt. Den andre av killarna borde definitivt jobba som försäljare, och då teknisk sådan, för i honom har jag mött min överman i att prata på både in- och utandning 🙂

Men till Sokrates påstådda ord om ungdomar…han har så fel enligt mig. De ungdomar jag möter är trevliga individer som uppträder artigt, de är inte lata utan de jobbar när de får chansen (deras föräldrar har gjort ett gott arbete) …så jag har då hopp om framtiden.

Jag fick min tub med Autosol, och kunde lämna butiken med glatt hjärta över ett synnerligen gott kundbemötande.

IMG_0398

Och imorgon ska jag ta tag i mitt lilla projekt.

Ha en fortsatt fin tisdag alla vänner ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s