Skitviktigt…

Det uttrycket har jag i många år undrat över vad det egentligen kommer ifrån och nu äntligen tror jag mig ha svaret på min undran 🧐

Tidigare i veckan var jag inbjuden till ett seminarie på PLMGroup för att ta del av hur virituella tester i SolidWorks kan göra skillnad i undervisningen…egentligen riktat till företag och hur dessa simuleringar kan hjälpa ett företag i att ta fram optimerade produkter 😁

Fick se exempel på hur man kan följa flödessceman över bland annat vätskor där de virvlade fram i sinnrika konstruktioner. Hade tyskarna haft den här kunskapen på 40-talet så hade troligtvis inte deras ubåt U 1206 sjunkit utanför Skottland den där dagen i april 1945.

Tysklands ubåtar var fruktade under andra världskriget och de opererade under havsytan likt vargflockar och de sänkte tusentals lastfartyg. Men en liten detalj hade de tyska ingenjörerna inte fått till, nämligen…

Spolknappen…på tidigare ubåtar gjordes behoven i hinkar när farkosten var i undervattensläge för att sedan kastas överbord då ubåten låg i vattenläge. Men U-1206 var utrustad med en för tiden toppmodern toalett som kunde spolas i undervattensläge. Konstruktionen till spolningsmekanismen var så komplicerad att det behövdes en utförlig beskrivning och en särskild behörighet för att få utföra den.

Den där ödesdigra dagen i april 1945 sägs det att kaptenen gick till det lilla hemlighuset ombord för att uträtta sina behov. När han var klar tillkallade han teknikern för att han skulle utföra spolningen….och här gick det fel…en ventil öppnades i felaktig ordning vilket fick sjövatten att forsa in i utrymmet tillsammans med mänskligt restavfall 🤮

Den lilla toaletten blev snabbt översvämmad av vatten, urin & skit. Det började strax forsa ned i utrymmet under toaletten vilket var batteriutrymmet…det dröjde inte länge förrän en dödlig klorgas började utvecklas ombord på ubåten och de blev tvingade upp till ytan där de allierade stridsfartygen låg på lur. Det blev en enkel match för engelsmännen att sänka ubåten.

Nesligt för tyskarna att det var ett toalettbesök som sänkte deras toppmoderna ubåt. Men jag tolkar att det är från den här händelsen ordet skitviktigt kommer 😆 för bajs kan vara en global avgörande detalj i händelser som påverkar maktstrukturer.

Trevlig lördag på er alla ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s