Svenska Flaggans Dag

Dagen till ära började firas på vårkanten 1893 och hade en högtidlig avslutning 6:e juni med en stor flaggfest. 23 år senare bildades en styrelse som skulle verka för en nationell samling kring den svenska flaggan, så år 1916 blev just den här dagen officiellt den svenska flaggans dag.

n1_10601_01

Att vi i över 100 år har firat just idag kan ha sitt ursprung i två händelser…Gustav Vasa blev den sjätte juni år 1523 utnämnd som Sveriges kung. Men vi har även en annan händelse som skedde denna dag 1809…en ny regeringsform som slog fast nya grunder för vårt statsskick, kungens makt begränsades, och detta nya statsskick var startskottet mot vår nutida demokrati vilket lett fram till den moderna och välutvecklade nation Sverige är idag.

Men oavsett vad vår nationaldag har för ursprung är jag glad att jag föddes i detta fina underbara land där alla har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter ❤

Men min fundering idag gäller vår svenska flagga, eller närmre bestämt hur den fått sina färger 🙂

Och när jag läser om vår vackra symbol upptäcker jag att den svenska flaggan är näst äldst i världen… Det är dannebrogen som är världens äldsta flagga och man kan väl tro att vårt grannland i väster verkade som influencer på 1400-talet, då den svenska flaggan kom till.

Folkungaättens vapensköld, ett gyllene lejon på blå botten blev kungligt med Magnus Ladulås år 1275. Blått och gult (guld) var det även i det vapen Albrekt av Mecklenburg använde och gjorde till svenskt riksvapen med tre kronor på.

ladda ned

1448 fick den medeltida kungen Karl Knutsson Bonde en idé att sammanfoga dessa bägge sköldar till en flagga…

karknutssonbonde_vapen.svg

…härmed blev flaggan kungens symbol. Under stormaktstiden slog den blågula flaggan igenom som symbol för den svenska militären och staten.
svenska-amiralskepp-mars-slaget-vid-oland-ZPSgeaVVvijT7xtGg5MfGQ
Den tretungade flaggan användes till sjöss, men sedan 1600-talet kom en kungörelse om att endast krigsflottan fick använda denna. Handelsfartygen fick byta ut sina mot rakskurna flaggor. Idag är det förutom flottan endast kungafamiljen som får använda den svenska flaggan med tre tungor.

Vi har även haft en unionsflagga, den så kallade sillsallaten

 

Unionsflaggan

Den levde kvar som unionsflagga fram till 1905. DEt var vid den här tidpunkten det blev populärt att äga en egen svensk flagga för att visa sitt stöd för Sverige. Runt om i landet idag delas svenska flaggan ut åt utvalda personer under högtidliga former.

I början på 1900-talet fanns det mängder på olika nyanser av den svenska flaggan…och detta gick ju inte an 😉 Sverige instiftade 1906 flagglagen och 78 år senare reglerades flagglagen med specifika färgkoder enligt det internationella NCS-systemet. 

Med dessa rader vill jag nu önska dig en underbar Nationaldag ❤

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s