Vildmannens strand

Eller Villmanstrand är det svenska namnet på staden i södra Karelen som jag just nu befinner mig i. Här led svensken ett nederlag mot Ryssland år 1741 då man beslutade att försöka återta de landsdelar som gick förlorade vid freden i Nystad 1721.

Här på kullen med utsikt över Finlands största sjö fick svensken se sig besegrad mot Ryssland. Detta på grund av att de svenska soldaterna vår dåligt rustade och inte förberedda på att ryssen var i antågande. Den svenske överbefälhavaren Buddenbrock trodde inte på nyheten att ryssen anfallit och sände därför ingen förstärkning till de få svenskar som kämpade…detta fick han senare plikta med sitt liv för då han dömdes skyldig till försumlighet.

Men åter till namnet Villmanstrand…det sägs att det är en hopdragning av vildmannens strand. Själv tycker jag det låter logiskt då man ser figuren på stadens vapensköld;

Ett äldre svenskt namn på staden är Lappstrand och gör man som jag och undersöker vårt svenska landskap Lapplands vapensköld hittat man följande figur;

Ytterligare en vildman 😅 Funderade då om ordet Lappeen på finska just betyder vildman, men se det gjorde det inte…utan det betyder lutning (enligt Google) och ranta betyder strand. Jag förstår varför finnarna valt Lappenranta som namn på staden…mycket backar med lutningar 😅 så valet av skodon vid lite sightseeing är inte särskild svår…

Naturligtvis väljer jag de svarta 🤪 nu är det dags för ytterligare förkovring i vårt forna land som har tillhört Sverige nästan 700 år.

Önskar er alla en härlig dag ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s