Att vara svensk i Prag

Får mig att känna ett litet mer uns av ödmjukhet.

Det var här en incident skedde som senare ledde till att Sverige blev en stormakt och utvecklades till det land jag är född och lever i.

Det var i denna byggnad allt startade genom att den nya kejsaren Ferdinands tre sändebud blev utkastade genom fönstren 🙈 kejsaren som var ultrakatolsk försökte tvinga protestanterna att överge sin tro och mot sin vilja konvertera till katolicismen.

Detta var starten på det stora blodiga religiösa kriget som kom att kallas 30-åriga kriget.

Ett krig som även Sverige deltog i. Svenskarna belägrade slottet, men blev stoppade på Karlsbron.

När man inte kunde erövra hela Prag plundrade man istället slottet på många värdefulla föremål så som silverbibeln & djävulsbibeln (goternas äldsta skrifter ) och mängder av andra saker.

När kriget väl tog slut 1648 var maktbalans i Europa förändrad. Sverige var nu en stormakt och i och med detta kom stora förändringar i hur Sverige skulle organiseras med en stark statsmakt. En modern byråkrati växte fram med olika myndigheter som lantmäteri ( lättare för staten att se hur mycket skatt varje bonde skulle betala), postverk ( för att lättare sprida information, kanske effektivare än dagens Postnord 😜), vägnätet byggdes ut, gymnasier & universitet grundas för att förse Sverige med dugliga ämbetsmän.

Allt detta, och så klart många andra förändringar, tillsammans med våra rika naturtillgångar hjälpte till att Sverige blev det fina land jag hade förmånen att födas i 🙏

Så idag när jag fortsätter mitt turistande i Prag gör jag det med detta minne i bakhuvudet ✨ att krig & elände är någons olycka men också någon annans lycka…så är livet, vare sig vi vill eller inte.

❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s