Ingen är så ensam som jag…

Dessa ord sägs ha uttalats av en kvinna vid namn Amalia Eriksson år 1859.

Amalia blev lämnad ensam som 10-åring då hennes föräldrar och 5 syskon dog av dysentrin som härjade i Jönköping. Mer än 20 år senare träffar hon sin käresta Anders ❤️ De gifter sig och snart väntar Amalia tvillingar. Den ena flickan dör vid födslen och bara ett par dagar senare dör Anders…Amalia är ensam kvar med en nyfödd att ta hand om…år 1859.

Men Amalia är en sann entreprenör i en tid då kvinnor inte tilläts vara näringsidkare…om inte sociala skäl förelåg. Amalia ansökte hos magistratet och snart fick hon tillståndet ✨

Hon hade en idé om att tillverka karameller (som för övrigt kallades gris på äldre svenska), hårda sådana som behändigt kunde gå ner i fickan utan att smälta. Detta för att herrarna som gick på dans skulle kunna ha med sig godsaker att bjuda på 👌

Amalia skapade det första ”discogodiset” och hon kallade det för polkagris 🤓✨

Amalia dog 99 år gammal som en av de rikaste & förmögnaste kvinnorna i Gränna. Hon skapade en godsak som många förknippar med Sverige 🌟 och idag stötte jag på en ny produkt med den karakteristiska smaken…

Om den var god? Kolla nedan…

Jag föredrar nog polkagrisen i sitt original🤗

Ha en fortsatt fin måndagkväll ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s