Mina bästa diettips ✨

Snart kommer gymmen överhopas av alla de människor med dålig karaktär som under sina semesterveckor hängivit sig åt en av våra sju dödssynder, frosseri. I samma veva kommer löpsedlar skrika ut ”gå ner 4 kilo på en vecka”…likadant varenda år 😁

Förr i tiden såg man fetma något som gav status, särskilt under perioder landet plågades av svält…det är vad jag alltid trott…men ack så fel jag haft…tydligen har man betraktat fetma som ett problem och försökt hjälpa människor att gå ner i vikt. Detta går så långt tillbaka som vi har skriven historia.

Under antiken sågs fetma som en själslig svaghet och ett centralt begrepp i läkekonsten under denna tid var diaita (daglig livsföring) som gett upphov till vår tids diet. Under antiken rekommenderades dagliga kräkningar !!! För att få vikten i balans.

På 1500-talet skulle man väga sin mat och det dagliga intaget av föda fick endast väga 350 gram.

1720 lanserades en ny metod…att endast äta grönsaker & rotfrukter…alltså inget kött…veganer fanns redan då🤣

1810 var det på modet att klä sig lager på lager för att svettas bort överflödiga kilon…hmmm…varför har man inte gått ner i vikt den här sommaren, så som jag har svettats 😅

1906 kom rådet att man kan äta bad man vill OM man tuggar varje matbit 100 gånger…öh vem har tid att göra detta om man bara har 30 minuters lunch.

1930 var det allmänna rådet att äta ofta och lite samt att undvika socker & vetemjöl…ett råd som står sig än idag ✨

1957 gavs den boken ut;

Be Gud om hjälp mot ditt syndiga frosseri 😇🙏

På 2000-talet blev stenålderskosten det nya inom dietandet.

Så kontentan av detta inlägg är att man sedan flera tusen år tillbaka förstått att fetma är ett allvarligt tillstånd för en människa. Idag är fetma en global epidemi och ett allvarligt hot mot människans hälsa. Frosseri är ett missbruk och enligt mig det svåraste missbruket att få bukt med, för en människa måste ju äta…alltså utsätta sig för lockelsen utan att falla för den. Alla andra missbruk som alkohol, tobak, droger, shopping & sex kan man överleva utan…men inte mat.

Jag önskar er alla som har en vilja att ta itu med sin vikt lycka till ❤️ha en fin fredag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s