Äldre vita män

Är den grupp som skribenten Jens Liljestrand på Expressen ger skulden för att det brinner i Sverige…Han menar på att det är deras livsstil med ett ökande koldioxidutsläpp som lett till att vi idag har detta extremväder.

expressen

Men jag håller inte med, vi kan inte skylla på vita äldre män för den situationen vi idag står mitt i…dagens äldre vita män är uppväxta i en tid då slit & släng inte existerade, en tid då man återanvände så mycket som möjligt (ärvda kläder, tygblöjor, mjölk i glasflaskor), en tid då det inte fanns mängder med apparater i hemmen som krävde elektricitet, en tid då gräsklippare var handdrivna, en tid då man inte tog bilen överallt i onödan…om man nu hade en bil vill säga.

Men sant är att sedan industrialismen tog sin början har halterna av koldioxid i atmosfären ökat markant. Industrialismen som ledde fram till det samhälle vi har idag, en vardag med en eller två bilar i hushållet, bensindrivna gräsklippare, eldrivna handverktyg, eldrivna köksmaskiner, TV- apparater, datorer, mobiltelefoner och semesterresor med flyg…kan fortsätta rabbla hur mycket som helst som vi idag använder och som ökar halterna växthusgaser i atmosfären…är du beredd att ändra livsstil för jordens överlevnad?

jorden

Men kan vi skylla på de äldre vita männen för livsstilen vi har idag? Klimatet har ju pendlat mellan extrema temperaturer över tid. De senaste två varma perioderna var på 200-talet, 900-talet (Grönland koloniserades) och sist 1200-talet (forskningen tyder på att det i södra Sverige fanns pelikaner). Runt 1200-talet började det milda vädret i Europa uppvisa extrema variationer, under flera hundra år präglades klimatet av oväder då både svår tork och översvämningar var vanliga. Sedan följde det som i historian kom att kallas lilla istiden. Världen och inte bara Europa påvisar samma svåra år med hungersnöd som följd. Den senaste vi hade i Sverige var i slutet på 1800-talet, och cirka 1/4 av Sveriges befolkning blev vad vi idag kan kalla klimatflyktingar.

Klimatet har alltid varierat. Kalla perioder följs av varma och så har det varit sedan den sista istiden. Kanske den pågående klimatförändringen är en återgång till det normala efter lilla istiden?

Men tills vi vet kan vi alla hjälpas åt att tänka på vår livsstil och hur det påverkar klimatet, vi är ju upplysta människor med mycket kunskap idag.

Ha en fin tisdag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s