Ballar av guld ✨

Är inte detsamma som ballar av stål som används för ”hårda” personer, personer som inte räds några faror och har ett överskott av mod (säkerligen ganska dumdristiga också).

Igår när jag & sonen turistade genom staden Budapest bjöds vi på en synnerligen hård utmaning…att ta oss uppför mängder av branta trappor…

När utmaningen var utförd kände vi att det var av stor vikt att vi tog oss ett stopp vid en av de många vätskekontrollerna som finns i staden🍻

När drycken anlänt och strupen var fuktad blickade jag ut över det lilla torget och såg en staty…ingen märkvärdigt då staden har mängder av statyer😁men det var något glänsande som fångade mitt öga men även ryttarens dräkt…jag har nämligen snöat in på husarer 🤣 kanske för att sambon härstammar vårt egna stolta Smålands husarer 🐎🗡

Statyn föreställer den kända general husaren Andras Hadik som är känd för sin roll i Sjuårskriget. Han var känd för sin modighet & list. Men, det var inte orden om generalens framgångar som väckte mitt intresse när jag googlade 👀nej det var vidskepelsen kring häststatyn✨

Hingstens ädlare delar är förgyllda (det var det som glänste och först drog min uppmärksamhet till statyn) och det sägs att om man gnider dessa bringar det lycka…till den som kan klättra upp vill säga✨tydligen gnids det rätt friskt bland studenterna innan en tenta 🤓

Jag gjorde mig aldrig omaket att försöka klättra upp, känns lite vanskligt att jag lät denna möjlighet till tur & lycka gå mig förbi 😱

Visste ni förresten att våra ord husar, kusk & sabel härstammar från ungerskan?

Ha en fin torsdag ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s