Stolt smålänning

Är jag 🦁🏹

Historiskt sett har smålänningarna alltid fått försvara sin dygd, såväl mot danskar som mot svenskar. Smålänningarna såg sig ha en självklar rätt och sedvänja att med vapen försvara sig och sitt eget mot växlande överheter (tidigt 1500-tal)…en sann smålänning har en osviklig tro på sin egen kraft och förmåga…kanske är det inte så konstigt att vår ursprungliga småländska flagga har ett lejon hållandes ett armborst ✨

I början på 1900-talet beskrevs en smålänning följande; smålänningen är till sin natur vaken och intelligent, flitig och strävsam, rask och hurtig, men likväl foglig till lynnet, händig och slug, hvilket allt medför åt honom den förmånen, att han äfven med små medel kan taga sig fram i livet

När jag läser dessa ord är det som om de för 100 år sedan beskriver dagens entreprenörer..vi smålänningar har aldrig ryggat för problem, nej..,med ett lejons mod har vi sett till att lösa problemen ✨kanske är det inte så konstigt att det idag finns ett särskilt begrepp som tyder på uppfinningsrikedom & entreprenörskap…Gnosjöanda…Gnosjö, orten mitt i Småland.

Som grädde på moset är ju våra ord och vår dialekt rätt skön🤣

Fössta tossdan i mass….

E du inte redi i huvet?

Himlen, cyklen, växlen (fast jag stavar korrekt även om jag är smålänning)

Ta dän den eller häna mä dej

Sitt här jämte mej….

Ha nu en fin avslutning på veckan, smålänning eller ej ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s