Det religiösa motivet

Det är ju oftast i lägen av stor frustration som svordomar tenderar att poppa fram, men även vid lättare förvåning kan det hända att en liten svordom slipper ut…men då av lite mildare form. Men svärandet är inte bara ett uttryck för aggression…tänk på att när man är riktigt förbannad kan det vara svårt att uttrycka sig och de ljud som kommer ur munnen är mest ljud, typ…arrggghhhh…och ljud är inga ord. Svärandet hör till gruppen emotiva ord vilket helt enkelt betyder värdeladdade ord…och när jag svär gör jag det för att jag vill förstärka det jag vill ha sagt 😉

Sett över hela världen tenderar svordomar att vara sådana ord som är tabu och som man i normala fall inte berör, detta för att verkligen ge uttryck för sitt stora missnöje…då kan man behöva blanda in något riktigt mustigt & grovt ord. Men vi svenskar är som sagt ganska blygsamma och våra svordomar tenderar att till största del innehålla ord som hör till det religiösa motivet…iaf människor som hör till min generation och äldre 🙂

Svenska svordomar tenderar att på sin höjd åkalla Djävulen på olika sätt…satan…helvete…jävla…fan…ganska bleka svordomar med tanke på att vi lever i ett avkristnat samhälle och att det i början på 1900-talet debatterades friskt om att avskaffa Djävulen och hans hemvist 🙂

helvete.jpgröd.jpg

Inte konstigt att våra svordomar betraktas som mesiga då vi använder en figur som är helt passé 🙂

Men har ni tänkt på att vi även har vissa tal som också används som svordomar eller som förstärkare till svordomar?

Fy sjutton…den här mjuka svordomen kan härledas till en annan attan som är ett ålderdomligt tal för 18. Attan var synnerligen farligt att använda som svordom då det betraktades som Odens tal, därför skrev man ned talet med 1 och använder talet 17 istället 😉

Sjuhelvete…är ytterligare ett exempel på hur man förstärker en svordom med en siffra eller tal. Siffran 7 har sedan tusentals år tillbaka betraktats som magisk och vipps så blev svordomen mer kraftfull 🙂

Tusan…är talet som betraktas som svordom, och som lever kvar från den tiden då man ville framkalla ”tusen djävlar” över någon…snacka om att vara förbannad om man vill att en person ska få 1000 små djävlar över sig 😉

Så där, detta var svordomar från den religiösa gruppen…nästa handlar om svordomar hämtade från gruppen analmotivet.

Ha en fin fredag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s