Blygsamma svenska svordomar

Folk som svär har ett sämre ordförråd…känns det igen? Det är vad jag fått höra och även själv fört vidare till det stora antal elever som passerat mitt klassrum genom åren. Men jag har farit med osanning…ny forskning visar på det motsatta…människor som använder sig av välsorterada och vokabulära svordomar faktiskt besitter en högre verbal förmåga även när det gäller andra ord och ämnen….känn på den ni 🙂

För ett par veckor sedan fyndade jag den här boken:

smarta ord.jpg

Ett av kapitlen handlar om just svordomar 😉

Och när det gäller svordomar så är vi svenskar väldigt blygsamma med dessa ord, det är inga osande, mustiga och grova svordomar som trillar ur mun på oss…nej, vi är enligt författaren till boken ovan mesigast i världen på att svära 😉 Svordomar från övriga delar i världen fritt översatt till svenska kan få den mest förhärdade svensken att bli blossande röd…

I boken framkommer det att svordomar delas in i fem grupper, enligt svordomsforskaren Magnus Ljung, och dessa är:

  • det religiösa motivet
  • analmotivet
  • könsorgansmotivet
  • samlagsmotivet
  • mammamotivet

Och jag har ny fem nya blogginlägg att skriva…en för varje grupp…jag börjar lite försiktigt imorgon fredag med att förklara det religiösa motivet, som för övrigt förknippas med svenskarnas mesiga svordomar.

Så vill ni få en förklaring till svordomar världen över ska ni hålla utkik efter vad Nettan spekulerar om…tills dess önskar jag er alla en underbar fortsättning på torsdagkvällen ❤

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s