Tantsnusk

Dagen började med att jag vaktade en klass som hade PM-skrivning i svenska och ämnet handlade om bra respektive dålig litteratur.

Eleverna hade fått förbereda sig genom att läsa olika artiklar och medans eleverna satt och stirrade på sina skärmar i hopp om att orden magiskt skulle framträda och bilda synnerligen briljanta, utförliga och nyanserade argument för sin sak så deras svensklärare skulle bli nöjd, ja då satt jag och bläddrade i det texthäfte eleverna fått till sitt förfogande…och retade upp mig lite lätt så där som bara jag kan göra 🙂

skrivkramp.jpg

Några litteraturkritiker ondgjorde sig av den litteratur som oftast kvinnor läser, typ tantsnusk 🙂 Dessa böcker står inte högt i kurs då böckerna enligt dem inte är uppbyggda av ett avancerat skriftspråk och inte heller leder till några djupa filosofiska tankar…

tantsnusk1.jpgtantsnusk2.jpg

Min tolkningar är att dessa kritiker troligtvis är vita, medelålders män som är rädda för kvinnor 😉 Deras synsätt på kvinnors intellekt verkar vara förpassat till 1800-talet, då man på allvar trodde att kvinnor var lägre begåvade…men kanske vill vi läsa tantsnusk för att få en stunds avkoppling…

Själv läser jag böcker för att spela upp filmer i hjärnan…jag läser inte för att få djupa tankar om livet…läsning är belöning för mig och ett sätt för mig att varva ned 🙂 Så tantsnuskförfattarna står högt i kurs hos mig…oavsett vad dessa högt utbildade kritiker än säger.

Men det finns en genre vars skapare står än högre i  kurs hos mig, och det är barnboksförfattarna..och särskilt de som har förmågan att fånga upp och leda in pojkar i läsningens magiska värld 🙂 För det vi ju alla…de som börjar läsa tidigt utvecklar sin läsförståelse och sin förmåga att uttrycka sig i tal och skrift och detta leder till ökad förmåga i många andra skolämnen…och svenska elevers resultat i olika mätningar blir ju bara sämre (förutom läsnings i år 4 :)). Så höj barnboks- och ungdomsförfattarna till skyarna…de gör ett fantastiskt jobb för oss alla…och jag hoppas jag snart kan sälla mig till den skaran.

Ha en fortsatt fin tisdagkväll ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s