Dilemma vid flytt

Jag funderar på om jag har en liten släng av samlarmani. För nu när jag är mitt uppe i flyttpackning stöter jag på saker jag sparat men inte använt på några år. ”Spara eller släng” är frågan som dyker upp. Det normala borde ju vara att inse att om man inte använt eller behövt föremålet på en tid är det ju lika bra att slänga…men… det är här min tvekan knackar på…”ska jag verkligen slänga?”…”kan ju vara bra att ha i framtiden”…Som ni säkert förstår tar det lite tid att packa när man måste fundera hit och dit inför varje grej…

Namnlös design

Fast än har jag inte utvecklat grov samlarmani som i bilderna ovan, fast det ligger säkert latent…för nu har jag tillgång  till en stor ladugård 😉 där kan jag sparar maaaasssooor….

Tydligen klassas beteendet att samla tvångsmässigt som en sjukdom, men studier säger att 70% av alla barn och 30% av vuxna har en samling. Ur ett evolutionärt perspektiv kommer den ”normala” samlarmanin från ett led i överlevnad, den som hade mest resurser var också den som hade störst chans att överleva vid svåra tider. Inte för jag vet hur mina samlingar som barn (klistermärken, suddgummi, prislappar, stenar, tvålar, servetter, stenar m.m.) hade hjälpt mig att överleva ;). Denna typ av att samla kallas ”collecting”. Den värre varianten ”hoarding” har mer av ett tvångsmässigt samlarinslag och kan bero på att personerna varit utsatta för traumatiska händelser i livet.

Nu ska jag försöka mig på lite självhjälp, jag ska fortsätta packa OCH slänga sådant jag inte längre behöver…eller…

Hur som helst önskar jag alla en bra start på juli månad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s