6:e juni – Sveriges nationaldag

Idag är det vårt vackra lands nationaldag, en dag som tidigare kallades ”svenska flaggans dag”. Vi svenskar har ingen stark tradition att fira vår nationaldag…och jag funderar på vad det beror på?

Kan det bero på att Sverige alltid varit ett starkt land som inte varit erövrat? Vi behöver inte fira något minne av att ha blivit ”fria” (som vårt grannland Norge gör) eller att ha vunnit ett stort slag (det har ju varit så många).

Att vi firar just idag är det väl ingen som vet exakt vad det beror på, det finns lite olika teorier om detta. När det diskuterades om att Sverige också borde ha en nationaldag så diskuterades andra datum som möjliga. Datumen som föreslogs var 6:e och 30:e november, dödsdatum för två av kungarna som styrt Sverige, Gustav II Adolf samt Karl den XII. Men detta är ju kalla dystra månader i vårt land och man (läs ägare till Skansen) ville att den skulle ske under den vackra svenska sommaren (så att fler kom och besökte Skansen). Så beslöt man att den skulle firas 6:e juni.

Sverige

Och visst finns det historiska kopplingar till dagens datum; Detta är dagen då Gustav Vasa enade Sverige och vi bröt oss loss från förbundet med Danmark & Norge. Det är också datum för då Sveriges riksdag skrev under den regeringsform som ledde fram till det demokratiska land vi lever i idag.

Jag kommer fira vårt land idag med en hyllning till det hårda arbete som byggt upp Sverige och vår välfärd genom att själv utföra hårt kroppsarbete; renovering pågår 🙂

Ha en fin nationaldag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s