Alla kan inte nå betyget A

Alla människor har olika förmågor och olika intelligens. Jag hade en gång en kollega som maniskt hävdade att alla elever i grundskolan kan nå betyget A i alla ämnen (!)…om de inte gjorde det berodde det enbart på att läraren var dålig….

Att hävda detta till eleverna är ju snudd på tjänstefel, att lura i dem att de ALLA kan få högsta betyg i alla ämnen. OM, jag säger om, vi alla hade haft exakt samma  förmågor och samma mått av intelligens är det ju inte säkert att alla nått A ändå i slutet på grundskolan…för hjärnan utvecklas och ”mognar” olika fort hos olika människor…precis lika olika som barnen utvecklas pubertalt.

Intelligens

Men nu har det publicerats en ny forskningsstudie i Nature Genetics som påvisar sambandet mellan intelligens och vissa gener, som inte alla människor har. Sedan  tidigare har man känt till 12 gener som styr intelligens, men i den har nya studien har man hittat 40 nya gener. Varianter av dessa gener ger antingen högre eller lägre mental förmåga. Så åter igen har man bekräftat att mental förmåga hör ihop med den unika gensammansättningen man föds med.

Jag hoppas innerligen, för elevernas skull, att de inte ska stöta på lärare som får dem att tro att de kan få betyg A, om de inte når det betygssteget beror det endast på läraren :O

Jag hoppas och vill tro att vi lärare som stöttar eleverna i att nå så långt det är möjligt är långt mycket fler till antalet 🙂

Ha en riktigt fin tisdag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s