Nettan spekulerar igen

Nu var det länge sedan sist, det har varit en del andra tankar i huvudet med föreningar och överraskningsfest…men så ikväll väcktes en tanke…

Spekulationen drog igång med hjälp av ett meddelande från sonen som undrade om jag kollat den nya trailer för IT. Det hade jag inte då, men nu har jag det och jag säger ju bara fy faaaan…det är från den gamla IT-filmen min avsky från clowner kommer. Kolla själva på trailen här nedan så förstår ni varför.

Även om jag får gåshud, hjärtklappning och glömmer att andas så lockar det mig att titta på skräckfilmer. Och jag vet att det finns fler som mig…men varför i hela friden är det så???

Enligt en del forskare så är rädsla en sund känsla, en del menar att det är en medfödd reflex. Utan rädslan skulle människan aldrig ha överlevt. Men fortfarande spekulerar jag i varför jag frivilligt utsätter mig för rädslan…svaret kan dölja sig i att rädslan får en människa att söka efter gemenskap. Det kan också vara så att när vi utsätter oss för skräck så kan det leda till att vi tar tag i våra egna rädslor och problem.

Redan Aristoteles ansåg att vi renas genom tragedier genom den fruktan och det medlidande som väcks. Sigmund Freud utvecklade tanken i psykoanalysen – för att botas måste vi möta våra trauman i vårt omedvetna inre.

– Skräckfilmens förmåga att väcka känslor och rädsla hjälper oss att befria oss från dem, så länge vi är medvetna om att vi ser på en film. Rädslan gör att vi får massa adrenalin, men om vi inte ställs inför ett verkligt hot så övergår känslorna till en slags eufori. Vi får en kick för stunden, och det kan förklara varför vi kan njuta av skräck.

Tja, hur som helst så har den nya skräckfilmen av Stephen King premiär på min födelsedag, så det kommer bli en dag blandad med skräck och glädje 🙂

Ha nu en fortsatt bra torsdag ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s