Fettisdagen, fastlagsris & fettisdagsgubbar

Idag kommer hälften av alla svenskar svulla i sig en kaloristinn, minst 500 kalorier, semla…och det är alla väl förunnat…OM de tänker fasta 🙂

För anledningen till att dagen kallas fettisdagen är att man brukade äta all fet mat dagen innan fastan tog sin början. Men jag undrar just om det är så många som tänker börja sin fasta imorgon? Jag tänker inte göra det iaf 😉

semlor.png

Man har firat den här traditionen sedan 1500-talet, och då var det också vanligt att mannen i hushållet agade de andra familjemedlemmarna med ris för att påminna om Jesu lidande…öh, jag bara undrar…vem agade husbonden???

En annan traditionen är att också klä ut sig och ”tigga” godis, ungefär som barn idag klär ut sig påskkärringar & påskgubbar på skärtorsdagen. Denna tradition är jag inte bekant med, men tydligen lever den kvar i vissa delar av Sverige. Har sitt ursprung i att just den här dagen fick man inte neka en tiggare mat om de kom och knackade på.

Som sagt jag ska INTE äta någon semla idag, finns säkert fler som kommer avstå den här ljuvligt goda lilla bullen :),  på grund av min nya plan…men för er som ändå vill fira den här kristna högtiden med ett lite hälsosammare alternativ, 170 kcal/semla kan ni klicka på nedanstående länk, håll till godo 🙂

Hälsosamma stemlan – ett vettigt alternativ till semlan!

Ha en riktigt fin tjockisdag ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s