De sju dödssynderna – avund

Ordet avund kommer från det gamla svenska ordet afund som  betyder harm eller fiendskap.

Avundsjuka är en social känsla som uppstår då en person saknar något en annan person har. Det kan vara materiella ting, status i samhället eller kanske en social kompetens. Man säger ju ofta att man blir ”grön av avund”. Jag undrar varför? Avund förknippar jag mer med en upprörd känsla, irritation och kanske ilska…varför förknippas det med det gröna färgen? Grönt anses väl vara en lugn och harmonisk färg?

avund.png

Varför är svårt att säga, men kanske hänger det samman med att konstnärer hade svårt att få fram riktigt bra gröna färger. Det skriver Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet.

Begreppet ”den svenska avundsjukan” känner vi väl alla till. Begreppet som relaterar till Jantelagen…du ska inte tro att du är något. Så fort någon sticker ut bubblar den gröna osande avundsjukan fram… Men hörni…omfamna er avundsjuka och använd den istället för att utveckla er själva 🙂 Försök se hur personen ni är avundsjuka på har nått dit ni också vill nå, och gör på samma sätt 🙂

Annars kommer ni straffas….straffet för avund är att sitta i en stor kittel med iskallt vatten…

Ha en fantastisk härlig lördag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s