Systembolaget

Jag vet att det finns fler än mig där ute som undrar varför butikerna som säljer alkoholhaltiga drycker går under namnet SystembolagetNamnet i sig indikerar ju inte vad för slags butik det är frågan om…man skulle ju kunna tro att butiken säljer olika system 🙂

Men namnet härrör från den tiden då hela Sverige befann sig i ett rus på 1800-talet…alkoholrus.  Det förekom så mycket fylla runt om i landet att vår tids Valborgmässoaftonsfirare skulle klassas som ett gäng nykterister.

Som ett led i att få bukt med det svenska fylleriet startade 1865 AB Göteborgssystemet, som skulle reglera försäljningen åt ickevinstdrivande alkoholförsäljare. Runt om i landet tog man efter Göteborgssystemet, fast det hade egentligen startat tidigare i Falun (1850) och i Jönköping…no surprise…två år senare. Men det var i Göteborg man drog igång det på riktigt och flera handelsmän gick ihop och startade aktiebolaget.

Namnlös design (93).png1914 startade 1:a världskriget och alkoholen blev ransonerad, man beslutade då att införa motboken. En bok som reglerade hur mycket alkohol var person fick köpa. Men innan man hade sin högst personliga motbok i hand var man tvungen att skriftligen ansöka om den hos sitt lokala alkoholombud. Osärskilt hinder icke förelåg kunde man erhålla motboken. 1955 avskaffades motboken och alla lokala bolag slogs ihop till dagens Systembolag.

Det var morgonens lilla bidrag i svensk alkoholhistoria från mig. Ha en fin fredag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s