Peppar, peppar ta i trä…

Varje dag jag känner mig frisk i dessa förkylningstider, tackar jag min lyckliga stjärna och mummlar tyst för mig själv ”peppar, peppar ta i trä” och ser mig omkring efter ett träföremål att knacka i. Kanske finns det fler som hasplar ur sig detta då man känner att man inte vill äventyrar sin tur 🙂

Men varför säger man så här? Det är vad jag sitter och funderar på den här måndagsmorgonen.

Namnlös design (89).png

Tack vare Google har jag funnit ett svar 🙂 Då vi berättar om hur lyckosamma vi är eller vilken tur vi haft men inte vill utmana ödet säger vi alltså…peppar, peppar…det sägs att peppar och salt håller onda andar och andra illvilliga makter som vill förstöra din tur borta. Vidare kommer…ta i trä…i uttrycket, och det kan ha att göra med Kristi kors för på medeltiden förekom handel av träbitar som påstods komma från Kristi kors, och att en sådan bit trä skulle ge tur. Eller så har det att göra med en uråldrig tro på träandar som man skulle hålla sig väl med.

Hur som helst är det bara skrock, men det kan ju aldrig skada liksom att säga några små harmlösa ord 🙂

Ha en fin start på veckan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s