Virus & Vampyrer

Nu i dessa förkylningstider kanske en del funderar på varför man lättare blir förkyld under vinter, och det ska jag i det här inlägget förklara (jag tackar kära svägerskan för ämnet :)).

Ett virus tar sig in i kroppen på samma sätt som en vampyr tar sig in i ditt hus….genom en inbjudan. För det vet ni väl att en vampyr bara kan komma in i ditt hus om du bjuder in honom eller henne 🙂 Jag hade med stor sannolikhet bjudit in den här 😉

Namnlös design (88).png

Men när det kommer till virus, så kan man säga att de lurar sig in genom att förklä sig till något som cellen tycker sig känna igen. Viruset blir insläppt och traskar obemärkt in till cellkärnan där de tar kapar DNA-produktionen. Cellen tvingas nu att göra kopior av viruset i en oändlig mängd. Till slut spricker cellen och alla nya kopior av viruset tar sig ut i kroppen  och kan invadera andra celler för att kapa fabrikerna där DNA tillverkas. Nu har troligtvis kroppen insett vad de bjudit in och immunförsvaret börjar sätta in sitt försvar, du blir snorig och får feber.

Namnlös design (87).png

Men varför blir man då lättare förkyld på vinter? Jo det har med solens UV-strålar att göra. Precis som vampyrer inte tål silverkulor, vitlök och kors tål inte virus UV-ljus. På sommaren har vi mer UV-ljus än på vintern, enkel logik, vi blir mer förkylda på vintern.

Ha en trevlig söndag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s