Fredag den 13:onde

Veckans sista vardag, en vanlig fredag för många…men idag är det fredag den 13:onde, en otursdag utöver det vanliga för vissa.

Hur kommer det sig att just veckodagen fredag tillsammans med datumet 13 förknippas med otur? Jag, skrockfulla Nettan har en förklaring till detta…så ni behöver inte fundera längre 🙂

Att just talet 13 förknippas med otur kan härledas till kristendomen. Det var Judas som förrådde Jesus för en silverpeng, och vid den sista måltiden satt Judas just på plats nummer 13 vid bordet.

Än idag märks detta då det vid en del middagsbjudningar som kanske råkar få 13 personer runt ett bord, då kan man smidigt avhjälpa det otursvarslande nummer 13 genom att sätta en knappnål i bordsduken…då blir det 14 huvuden runt bordet 🙂

Men fredag då? Varför är den här åtråvärda veckodagen förknippat med otur? Jo återigen har du tur att jag har en förklaring på detta 🙂 Det är en blandning mellan kristendom och hedendom kan man säga. Troligtvis så härstammar det från den tid då munkarna hade ett gediget arbete med att kristna hedningarna i Norden. Det största motståndet hade då munkarna med att få nordborna att överge sin dyrkan till gudinnan Freja…inte bara en hednisk gud utan en…kvinna!!!

Namnlös design (85).png

Därför mina vänner sägs just fredag den 13:0nde vara den värsta otursdagen. Nu kan ni raljera i personalrummet med er nyvunna kunskap om den här dagen.

Ha en bra dag…trots datumet 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s