Du dricker 1/2 liter snor varje dag…

när du är frisk…har du drabbats av en förkylning kan snorproduktionen som går ner i svalget uppgå till en liter…och är du man och drabbats av en förkylning kan nog mängden vara ännu större…för det vet vi väl alla att manliga förkylningar verkligen inte är att leka med 😉

Visst låter det äckligt med snor är kroppens transportmedel för att få bort avfall, och kroppens smörjmedel.

Namnlös design (86).png

Det slemmiga snoret i näsan fångar upp oönskade partiklar som bakterier, damm och pollen. Näsans flimmerhår – cilierna – för sedan snormassan bakåt mot svalget, där det sväljs.

Det snor som kommer ned i magen via matstrupen är ofarligt: Magsyran gör processen kort med orenheter och bakterier, och det mesta av slemmet tas upp i kroppen igen.

Slutligen fungerar snoret också som näsans eget smörjmedel. Det består av vatten, proteiner och salt och tillför vävnaden i näsan fukt och näringsämnen så att den inte torkar ut.

Och hör du till dem som fascinerat tittar på hur ditt snor ser ut när du snutit så kommer en liten färgguide här:

● GULGRÖNT SNOR: Är ett tecken på en bakterieinfektion. Färgen kommer från ett grönaktigt enzym i de vita blodkropparna, som kroppen producerar för att bekämpa infektionen.

● BRUNRÖTT SNOR: Är ett tecken på att blodkärl i näsan har brustit. Det sker ofta i samband med näspetning och är oftast helt ofarligt.

● MÖRKGRÅTT SNOR: Är ett tecken på kolpartiklar eller mycket damm i luften. Storrökare, brandmän och gruvarbetare kan uppleva fenomenet, som faktiskt är ett gott tecken: Det visar att snoret fungerar och fångar upp orenheterna innan de kommer ned i lungorna.

Och du…91% av alla petar i näsan 😉

Ha en fortsatt fin fredagskväll

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s