Fröken Frimans krig & jämställdhet

Har de senaste tagit del av SVT´s dramatisering kring kvinnornas viktiga kamp i början på 1900-talet i Sverige. Riktigt riktigt bra serie, jag som kvinna är glad över de kvinnor, och män för all del, som kämpade hårt för kvinnornas rätt till att rösta.

Kan man sin historia vet man att kvinnorna som symboliseras i Fröken Frimans krig vann sin strid i och med att kvinnor i Sverige år 1921 för första gången fick delta.

Jag undrar om inte feminismen också föddes vid den här tiden. Jag gillar inte ordet feminism, jag tycker man ska prata om jämställdhet…ingen ska på grund av sitt kön förnekas tillträde till vissa yrken, ingen ska inte heller få sämre lön eller villkor på grund av sitt kön. Här har samhället en stor viktig roll att fylla, så länge allmänheten i stort särskiljer på vad män och kvinnor kan och inte kan göra kommer inget revolutionerande att hända, så länge unga män känner att de inte vågar jobbar inom barnomsorgen för rädslan att bli stämplade som potentiella pedofiler finns kommer inte så mycket att hända, så länge kvinnor i rollen som arbetsledare på byggen betraktas som sekreterare kommer inte så mycket att hända…

Jämställdhet för mig är; rätt person på rätt plats…oavsett kön. Och med detta menar jag också att jag hellre blir räddad av en manlig brandsoldat än en kvinnlig…fri tolkning råder 🙂

Namnlös design (72).png

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s