Vatten, H2O, diväteoxid & aqua

Huvudvärk idag kanske? Känner du dig trött? Torr i munnen? Tja, eftersom det är nyårsdagen idag kan det ju bero på att du druckit alltför mycket alkohol igår och för lite av livets mirakeldryck…vatten

Bakfylla beror till stor del att vätskebalansen i kroppen är rubbad, så det enda du egentligen kan göra för att lindra ditt mående så här dagen efter är att dricka vatten och bara härda ut 🙂

Vatten är en spännande kemisk förening, grunden till att det finns liv. En riktig mirakeldryck är det 🙂 Vet du vad det är som gör vattenmolekylen så speciell, jo det är faktiskt vinkeln mellan väteatomerna, ca 105 grader är det mellan dem…och det är just vinkeln som ger upphov till att vatten uppför sig som det gör vid olika temperaturer.Namnlös design (66).png

Ytterligare en märklig egenskap är att vattnets densitet är lägre i fast form än flytande..spännande eller hur 🙂 Märklig egenskap för annars brukar det vara tvärt om. Vad beror det på då? Jo, det är vinkeln kära vänner, vinkeln… När is (vattnets fasta form) bildas, ordnar sig vattenmolekylerna i ett speciellt, stelt mönster. Varje vattenmolekyl binds då till fyra andra vattenmolekyler. Denna struktur innehåller hålrum mellan molekylerna, vilket är orsaken till att is har lägre densitet än vatten.

Vad har detta för betydelse då? Tja, hade det inte varit på detta viset hade vi ju haft bottenfrusna sjöar och hav kanske, allt liv i vattnet hade då dött..och eftersom allt hänger ihop i olika ekosystem så kan du nog räkna ut resten 🙂

Så, drick vatten…denna magiska underbara dryck. Ha en fin första dag på det nya året alla vänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s