Nyårsraketer & onda makter

Imorgon är nyårsafton kommen, en afton vars himmel lyses upp av all sorts sprakande färgexplosioner. Det är många vackra färgkombinationer, och hängde man med under kemilektionerna i skolan så vet man vilka metallsalter som ger vilken färg 🙂

Namnlös design (63).png

Äldre tiders fyrverkerier (1600-talet och tidigare)endast kunde beskådas i gula färger berodde på att salpeter (natrium) var det enda metallsaltet som fanns tillgängligt.

Men varför skjuter man nyårsraketer då? Det finns två anledningar till detta; det ena  är att då pyrotekniken kom till Europa med Marco Polo blev den en symbol för ståt och glans och fyrverkerier användes då av mäktiga monarker vid festliga tillfällen. Den andra anledningen är mer förknippat med magi, man sköt med bössor för att hålla onda makter borta så att de inte skulle följa med familjen in på det nya året. Senare fick även annat löst folk 🙂 än monarker tillgång till raketer och behövde då inte skjuta med sina jaktvapen.

Många av våra traditioner i Sverige är starkt förknippade med magi & myter. Som att händelser vissa dagar på året kan styra vad som kan hända i framtiden. Så om du vill skåda in i framtiden på nyårsdagen så följer här nu något du kan titta efter:

  • Häll smält stearin i kallt vatten, figurer som bildas kan tolkas om vad det nya året bär med sig (för använde man smält bly), detta kallas att nyårstyda.
  • Håll koll på årets första besökare för: är det en man innebar det lycka, men om det var en kvinna förde hon med sig olycka…pffftttt, konstig betraktelser….
  • Var himlen röd på morgonen förebådade det oväder, sorg och krig.
  • Att låna ut pengar vid nyår kunde medföra att pengarna skulle försvinna under året, men om man istället fick pengar fick man mer.
  • Ville man förbli frisk så var ett äpple medicinen nös man eller hickade gav det varsel om dödsfall.

Ha en förträffligt fin fredag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s