Den perfekta kroppen

”Geometrin har två stora skatter: den ena är Phytagoras sats och den andra är… det gyllene snittet. Det första kan jämföras med guld, det andra med en värdefull juvel.”

Johannes Kepler (1571-1630)

Vad har nu detta med den perfekta kroppen att göra? Jo, det ska jag vara snäll och informera just dig om 🙂

Gyllene snittet är ett harmoniskt värde, ett förhållande mellan två sidor som är en unik och harmoniskt estetiskt tilltalande kvot; 1,618…..

Man kan hitta gyllene snittet i konstverk världen över, i naturen och…. i våra kroppar. Den mänskliga kroppens estetik döljer också fi (det gyllene snittet, talet 1,618). Kvoten av längden från huvudet till fötterna och längden mellan naveln och fötterna avslöjar ett perfekt och harmoniskt 1,618-förhållande i våra kroppar. Vi kan hitta ett liknande resultat i förhållandet mellan huvudets längd och längden mellan ögonen och hakan, eller förhållandet mellan längden från näsan till hakan och längden mellan läpparna och hakan. Ju mer ett ansikte närmar sig dessa proportioner, desto mer harmoniskt uppfattas det.

Till och med insidan av vårt allra innersta döljer gyllene snittet, inne i vår cellkärna, i vårt arvslaget, i våra DNA-molekyler, där de två sektionerna i en komplett cykel av dubbelspiralen innehåller en relation dem emellan som är just fi.

Visst är det underbart 🙂 Nu är det bara att plocka fram måttbandet för att undersöka om just DU har den perfekta kroppen 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s