Jätten Finn

När jag var liten, tror jag var i 5-årsåldern, åkte familjen till Lund. Vi gjorde ett besök i Lunds domkyrka, och jag minns att jag fick en sagobok (minns fortfarande hur omslaget ser ut) om jätten Finn.

Igår var jag tillbaka i domkyrkan med dottern (ej i 5-årsåldern 🙂 ). Vi fick berättelsen om hur kyrkan byggdes berättad för oss av en hjälpvillig präst.Så här går sägnen;

Det var en präst som ville föra upp en kyrka, men insåg att det skulle ta alltför lång tid om den skulle byggas av människor. Han då tog kontakt med en jätte som skulle kunna bygga kyrkan snabbt. Jätten som lovade att hjälpa honom hade endast ett krav, han ville ha prästens ögon i betalning. Prästen gick motvilligt med på detta och jätten lovade också att om prästen lyckades lista ut hans namn innan kyrkan var klar skulle jätten avstå från sin betalning.Bygget gick snabbt och strax kom kvällen då sista stenen skulle huggas och sättas på plats. Prästen gick då ut på ängen för att en sista gång blicka ut över landskapet och se sin sista solnedgång, när han plötsligt hörde hur en vaggvisas sjöng. Ju mer han lyssnade desto säkrare blev han att det var jättens fru som vyssjade jätten barn till söms. Frun sjöng för sitt barn om deras pappa som snart var klar med kyrkan ”…snart kommer pappa Finn hem…”. Prästen visste nu vad jätten hette. När jätten på kvällen och natten var klar med kyrkan gick han till prästen för att få ögonen. Prästen svarade då att han visste att jätten hette Finn. Jätten blev då så rasande arg att han rusade till kyrkan för att rasera hela bygget. Men precis när han greppade tag om en av de bärande pelarna gick solen upp, spred sina strålar genom ett litet fönster i valvet och träffade Jätten Finn. Jätten förvandlades genast till sten, Finn var av det jätteslaget som inte tålde solljus. Det jättesläktet förvandlades då till sten.

Så kommer det sig att man i valvet i Lunds domkyrka kan se jätten Finn kramandes en pelare.

finn

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s