”Jag skulle vilja uppfinna ett ämne eller en maskin som kan skapa en så fruktansvärd massförstörelse att kriget därigenom blir omöjligt för evigt.”
Citatet ovan är sagt av Alfred Nobel. En kreativ man som tog patent på 355 uppfinningar (!) men endast en av dem är kraftfullt förknippat med hans namn, dynamiten.
Ida är det Nobeldagen, dagen då årets pristagare får motta sitt pris ur Kungens hand (dock inte fredspriset som delas ut i Oslo). Ett prestigefyllt pris, vetenskapens/fredens/litteraturens OS-guld kan jag tänka mig.
Områdena vilka priserna ska delas ut inom bestämde Alfred Nobel skulle vara:
- fysik
- kemi
- fysiologi eller medicin
- litteratur
- fredsarbete
Jag tänkte berätta om varför de två sistnämnda ämnena finns med, de är ju ingen vetenskap i den bemärkelse som de tre första är.
Alfred Nobel var sjuklig som barn och tillbringade mycket tid hemma och i sängen där han läste och upptäckte ordens skönhet och böckernas magi. Det sägs att hans största önskan var att bli författare, men detta gick inte hans far med på. Han skulle studera kemi och fysik och hjälpa till i familjeföretaget. När han sedan skrev sitt testamente bestämde han att ett pris skulle ges till en stor författare, Litteraturpriset.
Fredspriset instiftade Alfred som en slags ursäkt för hur hans uppfinning, dynamiten, användes i krig. Som en motpol till död och förstörelse han genom sin upptäckt var delaktig i.
Citatet i början av inlägget kanske nu med förklaringen av fredspriset kanske är mer förståeligt. Alfreds förhoppning då han fortsatte förfina dynamitens olika egenskaper, var att han skulle skapa ett så destruktivt vapen som möjligt och därmed sätta skräck i dåtidens makthavare och genom detta sätta stopp för alla krig. Ett kallt krig.
Nästa inlägg kommer också handla om Nobel 🙂
Ha en riktigt fin Nobeldag ❤